BRANKO RUŽIĆ: Vulinove nepismene izjave štete Srbiji

Zorana
To što on izgovara ne može da nam koristi. Znate za onu seriju „Lud, zbunjen, normalan“? Važno je ostati normalan. Ako pojedinac u kapacitetu ministra iznese takav stav o premijeru druge države, to nije lični stav, već stav Vlade. Takve izjave ne mogu da nam koriste

Intervju nedelje: Branko Ružić, poslanik SPS

Socijalista Branko Ružić u otvorenom, prvom do sada, intervjuu za Kurir tvrdi da nije kritičar Vlade, da je odan premijeru Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću, ali i da nije pokusni kunić. Tvrdi da Šešelj ne može da destabilizuje Srbiju jer je politički cirkusant, a izjave ministra Aleksandra Vulina upućene hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću smatra štetnim.

Rekli ste da niste neko ko će dozvoliti da mu vređaju inteligenciju i zdrav razum?
- Postoji serija „Lud, zbunjen, normalan“ i ne bih voleo da definišem ko je lud, ko zbunjen, ali bih voleo da ostanem normalan.

Na koga mislite - na premijera Vučića, Dačića, opoziciju...
- To prepuštam građanima.

Rekli ste da vas je sramota koliko nam je loše. Čega se to stidite?
- Pitali su me da li me je sramota koliko nam je dobro. Rekao sam da može samo da nas bude sramota koliko nam je još uvek loše. Ima dobrih poteza, ali ne mogu da kažem da je fenomenalno. Što ne znači da neće biti. Konkretni potezi Vlade ulivaju nadu. Sledi druga faza, u kojoj bi trebalo da se napravi validan sistem kredibilnih investicija. Ako se to ne desi, možemo doći u poziciju da imamo samo mere štednje, a građani to mogu da kazne na neki način.

Vladin plan je štednja. Ne slažete se s tim?
- Slažem se, ali to je samo prva faza. Druga mora da dovede do povećanja zaposlenosti. Da građani shvate zbog čega su trpeli te mere štednje. Ekonomija je majka politike.

Evo, opet ste kritični prema Vladi.
- A gde sam ja to kritikovao Vladu?

Nekad se čini da to radite taktički: vi kritikujete, Dačić hvali. Igrate igru dobrog i lošeg policajca.
- Nikad nije postojala potreba da mi Dačić govori šta da kažem. I nikada nisam govorio negativno o Vladi. Neka premijer, prvi potpredsednik i svi članovi Vlade javno kažu šta sam rekao što je odudaralo od politike koju proklamuju. Za evropske vrednosti moramo da se zalažemo u praksi, a ne samo verbalno.

Ne mislite da se dovoljno ispunjavaju u praksi?
- Ne mislim. Hoćemo da širimo regionalnu saradnju, a dolazimo u situaciju da ministar Aleksandar Vulin daje štetne izjave o premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Znači, smeta vam Vulinova izjava?
- Naravno da mi smeta. Nije politički odgovorna, a nije ni pismena. Ako pojedinac u kapacitetu ministra iznese takav stav o premijeru druge države, to nije lični stav, već stav Vlade. Takve izjave ne mogu da nam koriste. A mogu da štete. Zato govorim o onoj seriji „Lud, zbunjen, normalan“. Važno je ostati normalan.

Vulinove i Šešeljeve izjave stavljate u isti koš?
- Ne, ali neka javnost zaključi. Ne možemo da se vraćamo na rečnik devedesetih.

I vi ste bili deo devedesetih.
- Bio sam, ali nađite jednu moju rečenicu da sam nešto tako govorio.

A Vulin jeste?
- Proverite. Nisam bio u JUL. Ako premijer ima toliko energiju, ako prvi potpredsednik Vlade predsedava OEBS, kako možemo da dođemo u poziciju da kritikujemo državu koja je pre godinu dana ušla u EU iako, doduše, imamo teret iz prethodnog perioda. Dozvoljavamo da ta ista Hrvatska povuče svog ambasadora. Podržavam ono što je premijer rekao, da neće biti negativnih signala prema Hrvatskoj. Ali ne shvatam šta je bilo rezonski u Vulinovoj izjavi.

Mislite li da Vulin ne treba da bude deo Vlade?
- Ne znam ja da li treba ili ne treba.

Ali tako ispada. Da li šteti Vladi?
- Nismo mi ti koji u Vladi mogu da određuju. Ali moramo da svedemo na minimum eventualnu štetu u međunarodnim odnosima bez ikakvog racionalnog razloga jer je Šešelj politički cirkusant. Želim da naša deca uče o patriotizmu od Novaka Đokovića i njemu sličnih, a ne od Šešelja. Nemušto je objašnjenje da je povratak ili odlazak Šešelja udar na Vladu.

Ali to je i premijer rekao.
- To je problem nesnalaženja u ovoj kompleksnoj situaciji.

Provlači se teza da je Hag to uradio zbog pritiska Zapada na Srbiju.
- Amerike ili EU? Ne želim da verujem u to.

I jednih i drugih, zbog našeg odnosa prema Rusiji.
- Sa EU i SAD smo partneri, kao i sa Rusijom. Treba da štitimo svoje interese. Ne mogu da pojmim da se igraju sa Šešeljem, koji je kao pajac, da bi nas destabilizovali. Srbija nije dovoljno jaka ako će jedan Šešelj da je destabilizuje.

I ova izjava je u suprotnosti sa Vladom. Zbog toga vam i zameraju. Setite se slučaja kada ste Vučića nazvali razrednim starešinom.
- U šaljivom tonu sam rekao da nije premijer razredni starešina. Valjda je logično da šef diplomatije bude odsutan. Valjda je to njegov kvalitet rada i to će upravo meriti njegov šef deliveri junita. Ne kažem da treba da bude odsutan jer ide na more. Ali ako je bio u Njujorku u UN ili na sastanku sa Kerijem, onda je valjda bolje što nije bio na sednici Vlade. To je rezultat za Vladu i premijera Vučića.

Ironični ste u vezi sa sistemom deliveri junit?
- Ne. To je dobar model i to za mene predstavlja rekonstrukciju Vlade.

Zašto?
- Premijer želi da promeni model svih dosadašnjih vlada, da ministarstva prebacuju odgovornost jedna na druge. Ne interesuje me šta je predložio Toni Bler, ali da ono što predlaže premijer. Mislim da će to biti ta rekonstrukcija i da ona neće biti personalna. Nije bitno ko sedi u Vladi, nego kakvi su rezultati.

Važno je valjda i ko su ličnosti koje predstavljaju Vladu.
- Ne govorim o Vučiću i Dačiću, već o ostalim ministrima. Ovaj dvojac vodi koaliciju.

A kako, po vašem mišljenju, rade ostali ministri, recimo oni iz SPS?
- Merilo nisu bombastični naslovi u medijima.

Da, ali na kraju se bombastični naslovi pokažu i kao tačni?
- Ako će merilo rada nekog ministra biti to što će imati 20 intervjua, a da na terenu nije uradio ništa, to je pogrešno.

Na koga mislite?
- Pitali ste za ministre iz SPS. Ne znači da ministarka poljoprivrede nema rezultate ako je nema mnogo u javnosti. Isto je i sa Antićem. Zbog toga je potreban deliveri junit - da se ustanovi šta je čija odgovornost. Ne može resorni ministar koji se bavi poljoprivredom da govori o energetici, ministar energetike da govori o saobraćaju i obratno, da onaj ko se bavi radom i boračkim pitanjima govori o spoljnoj politici.

Na koga konkretno mislite? Na Zoranu Mihajlović, Vulina...
- Imam pravo da pričam u rebusima. Ovo je demokratska država.

Iz SPS dolaze signali da se Dačić ne bavi dovoljno strankom. S druge strane, Dačić kaže da je nezadovoljan kako su se u stranci odvijale kongresne radnje i da postoji palanački duh?
- Neki koji su potekli iz palanki, došli su do meteorskih visina u politici.

Ne čini li vam se da je i sam Dačić toliko odužio sa izborom jer ste na nekom posmatranju?
- Nisam pokusni kunić da me bilo ko posmatra, pa ni Dačić. Možda su neki drugi na posmatranju. Međutim, dogovorili smo da će postojati vakuum u izboru i ne primećujem to „posmatranje“.

A kada će se to dogoditi?
- Pa u skladu sa tajmingom, što je najvažnija stvar u politici. Najveću odgovornost za taj tajming ima šef stranke. Pošto Ivicu Dačića dugo poznajem, siguran sam da neće promašiti. Dačić je na slatkim kadrovskim mukama, nije na nekim gorkim.

Jeste li mu vi konkurencija?
- Ja sam njegov anđeo čuvar.

Mnogi kažu da ste u sukobu?
- To nije tačno.

Provlači se teza da mu koalicioni partneri u Vladi neće dozvoliti da vas izabere za zamenika u SPS?
- Neće valjda koalicioni partneri da mu biraju saradnike u stranci? To ne bih dozvolio kada bi me pitao za stav.

Mislite li da će SPS izaći iz Vlade?
- Jedno je pitanje da li će SPS biti rekonstruisan iz Vlade ili u VladI, a drugo da li će biti uvedeni neki novi akteri. To ipak nisu pitanja za SPS, već za premijera.

Dobro, a šta ako se desi da vas lično, recimo, hipotetički premijer Vučić ponovo pozove u Vladu?
- Ako bi se to desilo, to bi vam bilo kao kada bi pao sneg u junu i ne bi bilo ponovo, nego prvi put.

Mislite da SNS ima fer odnos prema SPS?
- Ne vidim da postoje problemi. Cela priča je bazirana na odnosu dva lidera. Ali nije logično da vam, na primer, promene neke članove nadzornih odbora u preduzećima, da vam to ne najave, pa da vam zamene načelnike okruga. A posle toga se na ta ista mesta izaberu kandidati SNS.

Čini mi se da je to ipak lokalni problem.
- Nije to lokalni problem, nego globalni. Ne smeta meni personalna promena, ali ako to po dogovoru pripada SPS, onda tako treba i da ostane, ali je verovatno to manjak koordinacije.
Zorana 


O fudbalu
NEĆU DA VODIM PARTIZAN


Pominjala se mogućnost da budete predsednik Partizana. Da li biste pristali?
- Ma, ne pada mi na pamet! Partizan volim i to je ljubav.

Da li Aleksandar Vučić kao zvezdaš protežira Zvezdu?
- Vučić ima pravo da navija za Zvezdu, kao što i ja imam pravo da navijam za Partizan. U prethodnih šest godina niko od političara nije bio u Partizanu, osim mene, iako tamo nisam ni bio kao političar, a u Zvezdi su prodefilovali mnogi političari i moji partijski drugovi. Ja jedan u Partizanu, njih jedno sedam-osam u Zvezdi. A pogledajte rezultate. Neka uče, neka se trude.

O Draganu Đuriću
AKO JE KRIV - U ZATVOR


Spekuliše se da ste uvek podržavali Dragana Đurića u klubu zbog navodnih poslova koje imate s njim?
- Pozivam sve da iznesu sve što imaju o tim navodnim poslovnim odnosima. Nisam podržavao ni Đurića, ni Peru, ni Miku. Podržavam pretpostavku nevinosti. A svako ko je napravio bilo kakve nezakonite radnje, neka završi u zatvoru što se mene tiče.