Postoje namirnice koje većina nas svakodnevno unosi u organizam, a koje veoma štetno deluju na zdravlje zuba. One izazivaju brže kvarenje ili trošenje, a pored toga, izazivači su i ne baš tako prijatnog daha. Ukoliko želite da što duže zadržite lep osmeh, pokušajte da izbegavate preterani unos hleba, alkohola, ali i gaziranih pića. Uz te namirnice, nije naodmet da se odreknete leda, grickanja suvog, ali i bobičastog voća, kao i bombona
Skrob se pretvara u šećer
Kada počnete da žvaćete hleb, enzimi u vašoj pljuvački skrob iz njega pretvaraju u šećer, i to gotovo odmah. Slična je situacija i sa testeninama. Osim toga, i komadići grickalica poput čipsa ili pereca mogu da ostanu između zuba i tako uzrokuju pojavu bakterija u usnoj duplji.
Pogubno je isušivanje usta
Pića koja sadrže alkohol smanjuju proizvodnju pljuvačke, koja zube čisti od ostataka hrane i štetnih kiselina, pa tako nadražuje desni. Uz to, suvoća usta povećava rizik od nastanka bolesti na njima. Naime, pravilan protok pljuvačke pokreće proces probave, ispira čestice hrane i bakterija iz usta i štiti od iritacije mekih tkiva i infekcije. Napici koji sadrže kofein, poput kafe, čaja i energetskih pića, takođe mogu da isušuju usta.
Gazirana pića
Na zubima žive bakterije koje se hrane šećerom, a samo jedna čaša nekog gaziranog pića obiluje njime. To zato povećava rizik od bržeg propadanja zuba. Osim toga, gazirana pića sadrže fosfornu i limunsku kiselinu, koje omekšavaju gleđ, podstiču propadanje zuba i povećavaju rizik od karijesa.