Eksperti su raspravljali o ovom magičnom mitu i došli do zaključka. Važno je koji tip hrane je u pitanju i okruženje gde je hrana pala.
"Ne postoji takva stvar kao što je „pravilo pet sekundi“, rekla je Rejčel Vijijams, savetnik za informacije zdravstvene zaštite. Ona je dodala da je to sigurno mit i da se ne preporučuje unos hrane nakon što je dodirnula pod.
"Svaka hrana koju ispustimo dodirne bakterije", dodala je Vilijams.
Vilijamsova kaže da je bakterijama potrebno vlažno mesto da bi se razvijale, tako da je mokra hrana sigurno zaražena u kontaktu sa podom.
U hranu koju nikako ne treba jesti nakon dodira s podom spadaju: isečeno voće, meso, šunka, salama, mlečni proizvodi, kuvana pasta i kuvani pirinač.
Suva hrana ima manje šansi da nakupi bakterije. Čips, koštunjavo voće, biskviti, krekeri, nekuvani pirinač i pasta spadaju u hranu koja je u najmanjem dodiru s bakterijama prilikom pada.
Dakle, dunite i pojedite, kažu stručnjaci.
(Žena)