Provereni recepti

USKRŠNJI DORUČAK: Venčići od kiselog testa

Foto: Profimedia
Na praznično jutro, obradujte ukućane toplim pecivom i šarenim jajima!

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.com

Ovi ukusni venčići mogu biti zanimljivo i lepo posluženje i kada nije vreme praznika, ali će s njima praznična trpeza definitivno izgledati još bogatije i atraktivnije.

Sastojci:

750 g brašna
60 g kvasca
210 ml mleka
75 g maslaca
1 jaje
so
75 g šećera
žumance
6 kašika krupnog šećera
6 tvrdo kuvanih uskršnjih jaja

Priprema:

1. Brašno prosejati u dublju posudu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti razdrobljen kvasac, dodati kašiku mleka i sve pomešati sa malo brašna. Testo prekriti krpom, pa ostaviti oko 15 minuta na toplom mestu.

2. Rastopiti maslac u manjoj posudi. Pomešati sa jajetom, solju, šećerom i preostalim mlekom – ostaviti kašiku mleka sa strane. Ovu masu zamesiti sa kvascem. Ostaviti pokriveno još 15 minuta na toplom mestu.

3. Testo izdeliti na 6 delova i oblikovati u lopte. Od njih napraviti po duge rolne, pa od svake oblikovati krug sa rupom u sredini, ili isplesti pletenicu.

4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati venčić. Podmazati pleh i po njemu ih rasporediti. Posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta, pa peći u rerni 20 minuta.

Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:

Vesela uskršnja trpeza: Pilići od jaja (VIDEO)

Bojenje uz pomoć svile: Napravite originalna uskršnja jaja (VIDEO)

Ideje za dekoraciju uskršnje trpeze (FOTO)

Uskršnje posluženje u znaku najmlađih (FOTO)

Neobični uskršnji aranžmani