Ove godine povodom Svetskog dana zdravlja stručnjaci su poseban akcenat stavili na kvalitet onoga što redovno konzumiramo
Pod sloganom „Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača“, povodom 7. aprila - Svetskog dana zdravlja, istaknuta je potreba da svaki čovek na planeti ima pristup dovoljnim količinama zdravstveno sigurnoj i kvalitetnoj hrani. Ona je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.
Globalizacija u proizvodnji i plasmanu hrane otvorila je nove puteve za njenu kontaminaciju bakterijama, virusima, parazitima i raznim hemikalijama. Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su i teški oblici dijareje, ili po život opasne infekcije poput meningitisa. Bolesti praćene dijarejom godišnje usmrte oko dva miliona ljudi.
Zbog sprečavanja prenosa mikroorganizama koji se mogu naći u zemljištu, vodi, životinjama i na ljudima, veoma je važno održavati higijenu ruku, hrane i pribora kojim se rukuje prilikom obrade namirnica. Kuvanu hranu treba odvojiti od sirove jer ona može da sadrži mikroorganizme koji se za vreme termičke obrade prenose na drugu hranu. Isto tako, hranu treba dobro termički obraditi, posebno mleveno meso, živinu i pečenje. S obzirom na to da se mikroorganizmi razmnožavaju veoma brzo, skuvanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan frižidera.
Globalizacija u proizvodnji i plasmanu hrane otvorila je nove puteve za njenu kontaminaciju bakterijama, virusima, parazitima i raznim hemikalijama. Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su i teški oblici dijareje, ili po život opasne infekcije poput meningitisa. Bolesti praćene dijarejom godišnje usmrte oko dva miliona ljudi.
Zbog sprečavanja prenosa mikroorganizama koji se mogu naći u zemljištu, vodi, životinjama i na ljudima, veoma je važno održavati higijenu ruku, hrane i pribora kojim se rukuje prilikom obrade namirnica. Kuvanu hranu treba odvojiti od sirove jer ona može da sadrži mikroorganizme koji se za vreme termičke obrade prenose na drugu hranu. Isto tako, hranu treba dobro termički obraditi, posebno mleveno meso, živinu i pečenje. S obzirom na to da se mikroorganizmi razmnožavaju veoma brzo, skuvanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan frižidera.
Činjenice
ŠTA JE VAŽNO
- održavati higijenu ruku, hrane i pribora
- kuvanu hranu treba odvojiti od sirove
- namirnice dobro termički obraditi
- pripremljenu hranu ne ostavljati dugo van frižidera
- ne odmrzavati namirnice na sobnoj temperaturi