DOMAĆI KOMPOST JE NEZAMENLJIV: Evo kako da ga napravite sami

Shutterstock
Dobro pripremljen domaći kompost obezbediće biljkama sve neophodne hranljive sastojke

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa

Domaći baštenski kompost lako se pravi i biljkama daje sve najvažnije hranljive sastojke. Situacija je drugačija sa đubrivom životinjskog ili sintetičkog porekla. Prirodni kompost ima visok sadržaj humusa koji zemlju čini plodnijom.

Recept je jednostavan: sakupite zelene otpatke, ostatke ubranih plodova i otpatke preostale posle čišćenja voća i povrća. Ostatke pripremljene, pržene hrane ne treba stavljati u kompost!

Dok bakterije, gljivice, crvići i druga vredna živa bića ne pretvore sakupljen materijal u đubrivo čiji miris podseća na šumsku zemlju, kod otvorenih posuda za kompost prođe oko 6-9 meseci.

Truljenje se odvija u više faza. Ovaj proces možete lako da kontrolišete kada su posude otvorene. Kod zatvorenih termokompostera ovaj uvid je otežan, npr. ako je kompost suviše suv ili vlažan i proces truljenja se prekine.

Ukoliko suv i vlažan zeleni otpad prvo pažljivo promešate i složite sloj po sloj, termokomposter neće biti potreban. Zahvaljujući višim temperaturama, biljni materijal brže truli i trebalo bi da sačekate najviše 3-4 meseca dok se ne iskoristi gotov zreo kompost iz donjih delova posude.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Sa sajta Lisa pročitajte još:

&a href="/" target="_blank">Najbolje mesto za kompost

&a href="/" target="_blank">Zanimljivo malo dvorište: kompozicija sa lalama pogodnim za vlažno zemljište

&a href="/" target="_blank">Redovno mešajte kompost

&a href="/" target="_blank">Čaj od komposta je recept za džinovski rast povrća (VIDEO)

&a href="/" target="_blank">Sjajno rešenje za domaći kompost: vreće od geotekstila