Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa
Domaći baštenski kompost lako se pravi i biljkama daje sve najvažnije hranljive sastojke. Situacija je drugačija sa đubrivom životinjskog ili sintetičkog porekla. Prirodni kompost ima visok sadržaj humusa koji zemlju čini plodnijom.
Recept je jednostavan: sakupite zelene otpatke, ostatke ubranih plodova i otpatke preostale posle čišćenja voća i povrća. Ostatke pripremljene, pržene hrane ne treba stavljati u kompost!
Dok bakterije, gljivice, crvići i druga vredna živa bića ne pretvore sakupljen materijal u đubrivo čiji miris podseća na šumsku zemlju, kod otvorenih posuda za kompost prođe oko 6-9 meseci.
Truljenje se odvija u više faza. Ovaj proces možete lako da kontrolišete kada su posude otvorene. Kod zatvorenih termokompostera ovaj uvid je otežan, npr. ako je kompost suviše suv ili vlažan i proces truljenja se prekine.
Ukoliko suv i vlažan zeleni otpad prvo pažljivo promešate i složite sloj po sloj, termokomposter neće biti potreban. Zahvaljujući višim temperaturama, biljni materijal brže truli i trebalo bi da sačekate najviše 3-4 meseca dok se ne iskoristi gotov zreo kompost iz donjih delova posude.
Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
Sa sajta Lisa pročitajte još:
&a href="/
&a href="/
&a href="/
&a href="/
&a href="/
DOMAĆI KOMPOST JE NEZAMENLJIV: Evo kako da ga napravite sami
Objavljeno
16.04.2015. 14:52h
→ 01.07.2017. 0:00h
Dobro pripremljen domaći kompost obezbediće biljkama sve neophodne hranljive sastojke