BERLIN - Dnevnica za branje špargli u Nemačkoj je 150 evra, radni dan traje od osam do 10 sati sa sve pauzom, nedeljom se ne radi, pa opet niko da se javi za taj posao.
“U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po evra po satu bruto, što je za veliku većinu Nemaca jako malo, tako da oni nisu zainteresovani za tako naporan, a slabo plaćen posao. Ipak, vrlo je atraktivan za strance, naročito Hrvate i Poljake”, kaže Mario Koturić, član Uprave Hrvatskog ekonomskog saveza u Frankfurtu za Slobodnu Dalmaciju.
Od plate se odbija porez, ali sezonci mogu da ga dobiju nazad ako ulože zahtev na kraju poreske godine. Nažalost, malo sezonskih radnika poznaje zakon, pa nisu upoznati ni s tom mogućnošću.
Ovakvi poslovi kruže po forumima na internetu, a mišljenja su podeljena – od oduševljenja brzom zaradom do razočaranja zbog visokih cena, posebno cigareta i drugih tzv. luksuznih artikala.
Kao nedostaci navode se i rad po “ceo dan” (nije precizirano), pauza za ručak od sat vremena (navodno smeštaj u radnim barakama i jedan obilan obrok koštaju 10 evra dnevno), a radi se svim danima osim nedelje.