2 para odlučila da budu mesec bez seksa, evo šta se desilo...

Shutterstock
Bojala sam se da će mesec dana bez seksa učiniti nepopravljivu štetu za naš brak

Dva para odlučila da učestvuje u eksperimentu, evo što se dogodilo Prosečni bračni par ima seks tri puta mesečno, a jedan u 20 brakova provedeni su gotovo u apsolutnoj apstinenciji.

Koliko je seks, u stvari, bitan u braku? Odgovor na to pitanje dao je eksperiment u kojem su dva bračna para trebali živeti bez seksa ceo mesec.

Shutterstock 

PRVI BRAČNI PAR
Džudi i Kris
Bračni par su u braku pet godina i imaju petogodišnjeg sina Tobija. Par je rekao da u proseku imaju seks dva puta nedeljno.

Mada mi je Džudi predložila da učestvujemo u ovom eksperimentu, nisam bio baš srećan jer je seks tako važan deo našeg braka. Nakon samo tri dana počeo sam da razmišljati o tome što propuštam. Osećao sam se kao da sam na dijeti u kojoj mi je zabranjeno da jedu slatko, ali to mi je samo povećavalo žudnju. Kako je nedelju prolazio, moja je frustracija rasla, a petog jutra sam bio nervozan kada sam ostavio Džudi u krevetu i otišao das se otuširam", priča Kris.

I Džudi je postala nervozna, ali znao sam da će izdržati do kraja eksperimenta, bez obzira na sve. Bila je loše raspoložena jutrima. Udaljavali smo se. Odjednom nisam znao kako do doprem do nje. Nedostajala mi je, iako smo spavali jedan do drugoga. Shvatio sam da ne postoji zamena za vođenje ljubavi. Planirali smo da idem na odmor tokom treće nedelje, a potajno sam se nadao da će hteti prekinuti 'post'.
Međutim, čak i posle nekoliko čaša vina, držala se pravila, a ja sam se osećao povređenim. Zašto je njoj apstinencija bila lakša nego meni? Ipak, slala mi je lepe poruke tokom dana. Međutim, odbijanje boli i to je jako uticalo na mene. Kada je prošao mesec, isto jutro sam je privukao k sebi da vodimo ljubav. Osećao sam kao da sam preživeo najdužih mesec dana u životu, ali jedna pozitivna stvar jeste ta da više neću uzimati naš seksualni život zdravo za gotovo.

Džudi
Kao majka koja radi, nemam mnogo vremena. Međutim, bez obzira koliko sam umorna, uvek bi našla vremena da da vodim ljubav sa svojim mužem. Bojala sam se da će mesec dana bez seksa učiniti nepopravljivu štetu za naš brak.

Početkom drugog toku, postala sam svesna da mi nije nedostajao seks toliko, nego osećaj bliskosti s Krisom. Mrzim sam misao da se on možda oseća nevoljeno, stoga sam mu slala poruke svakog dana. Iako je racionalni deo mene znao da me muž nikada ne bi prevario, postojao je taj nesigurni glas u moj glavi i pitala sam se da li pogleda katkad na druge žene. Takođe, počele su me nervirati male stvari, na primer, ako on ne bi pospremio suđe. Inače bi ga pospremio, mislim da je to bio njegov protest zbog ove situacije.
Kada je bilo vreme za spavanje, legla bih uz njega, međutim terala sam sebe da razmišljam o nečemu drugom kako ne bih razmišljala o seksu. Bila sam predata tomu da završimo eksperiment. Kris je pokušao da prekine eksperiment u takvim trenucima i to me ljutilo. Naš sin je bio kod bake posljednjeg vikenda eksperimenta i to je bio najveći izazov, jer obično iskoristimo to vreme za mnogo seksa. Dala sam Krisu do znanja da nema šanse da prekinemo eksperiment, ali zašto me onda jako smetalo kada je zaspao na kauču nakon nekoliko čaša vina? I njega i mene iznenadila je moja reakcija. Zaključila sam da je moje raspoloženje direktno povezano s tim koliko sam bliska sa svojim mužem. Dan nakon što je eksperiment završio, Kris se rano probudio i iskoristio je priliku da vodimo ljubav. Iako je trajalo tek deset minuta, laknulo mi je. Ono što sam shvatila jeste da se bez seksa osećam manje voljeno i nesigurno i nastojaću ga održati prioritetom u našem braku.

Profimedia 




DRUGI BRAČNI PAR
Natali i Nik

Par je u braku sedam godina. Nik ima troje dece iz prošlog braka. On i Natali planiraju da odu na veštačku oplodnju, a seks imaju četiri puta nedeljno.

Nick: Prvo sam bio prehlađen, pa mi zabrana seksa nije tako teško pala prvih nekoliko dana. Međutim, već do prvog vikenda mi je bilo jako teško. Kada smo se probudili prvu nedelju ujutro, otišao sam u vrt, jer sam znao da se ne možemo da vodimo ljubav. Zbog frustracije sam zabijao eksere u kutiju koju gradim za našeg zeca.

U drugoj nedelji, oboje smo se otresli jedno na drugo. Smetale su nas male stvari. Ona je počela prigovarati. Inače me smeta što ja radim više kućne poslove nego moja žena, ali ovaj put nije bilo ljubljena ni seksa, pa mi je to još teže palo. Natali je postala nervna i poludela bi zbog sitnice, poput traženja majice za posao. Do drugog toku oboje smo bili ekstremno osetljivi. Obično prevladam sve nedaće u braku tako što na svoju ženu gledam kao na svoju ljubavnicu. Ali sada sam bio na ivici. Nije mi se sviđalo to što se događa među nama. Preostala je samo jedna stvar - prekinuti sa eksperimentom. Te noći smo se oboje probudili u krevetu, počeli maziti i učinio sam svoj potez, a bio sam presrećan kada sam shvatio da Nikol odgovara na to. Iduće jutro se ljutila na mene, rekla je da sam je uhvatio u trenutku slabosti. Tako sam se ja vratio u baštu i samo sam hteo da napravim pećinu u koju ću moć da pobegnem. Tako smo išli dani bez seksa. Ne mogu dovoljno naglasiti kako sam srećan bio kada me je probudila kada je prošlo mesec dana i kada smo se mogli opet vodili ljubav. Celo jutro smo proveli u krevetu, nadoknađuje izgubljeno vreme. Vreme bez seksa naučilo nas je koliko je intimnost važna u našem braku i sada smo bliži više nego ikad.

Natali
Nik i ja imamo aktivan seksualni život, čak toliko da smo uspeli razvaliti 3 okvira za krevet otkada živimo zajedno. Sada imamo snažniji okvir kojeg je Nik napravio.
Znam da je nekim parovima teško biti strastvenima kada pokušavaju da dobiju dete, ali čak nakon neuspeha, nismo imali problema sa libidom. Spremno prihvatamo inicijativu za seks i nikad ne odbijamo jedan drugog pa je mesec dana bez seksa za nas veliki izazov. Prvih nekolliko dana nisam uopšte osećala posledice, međutim, peti dan morala sam izaći s prijateljicama na koktele kako bi se izduvala. Nik je provodio jako mnogo vremena u vrtu.
Iznenadilo mi je koliko je nedostatak seksa uticao na moje spavanje. Inače, imam problema sa spavanjem jer patim od teskobe, a seks mi je bio odličan prirodni lek za to. Nakon dve nedelje eksperimenta, Nik je pokušao da inicira seks tokom noći, a ja sam se osećala bespomoćno. Bilo je strastveno i bilo je odlično isključiti sve ostalo oko sebe. Kada sam se probudila, bila sam ljuta na sebe i Nika što smo bili toliko slabi da se nismo mogli suzdržati ni mesec dana. Htela sam da dokažem da u našoj vezi postoji mnogo više od same fizičke strasti.
Bila sam odlučna u tome da izdržimo do kraja, međutim zbog nedostatka intimnosti sam se osećala usamljeno. U suzama sam to ispričala Niku, a on je obećao da će me grliti i ljubiti bez da to vodi seksu. Zbog ove faze 'udvaranja' počeli smo više flertovati i smejati se kako nismo godinama. Osećala sam se kao da se više bavimo našim odnosom. Jutro nakon što je eksperiment završio, bila sam uzbuđena, ali malo i nervozna. Bilo je prekrasno.

Shutterstock 

hot