OVO NISTE OČEKIVALI: Kako zubi utiču na erekciju?

Shutterstock
Naučnici apeluju da bi nepravilna oralna higijena mogla mnogo da vas košta u spavaćoj sobi, a evo i zbog čega...

Ovaj članak je preuzet sa sajta Men's Health.

Preskakanje pranja zuba i redovne oralne higijene može da se odrazi na vaš seksualni život, pa tako nova tajvanska istraživanja otkrivaju da loša dentalna higijena može da vam oteža postizanje erekcije.

POVEZANOST EREKTILNE DISFUNKCIJE I BOLESTI ZUBA

U studiji, 79 procenata muškaraca, koji su imali problema sa erektilnom disfunkcijom, bolovali su i od parodontopatije u odnosu na muškarce bez erektilne disfunkcije.

Parodontopatija je infekcija koja se javlja kada se desni odvoje od zuba, stvarajući duboke džepove, u kojima se talože bakterije i omogućavaju im da se rašire na kost koja okružuje zube.

Hronična upala izazvana oboljenjima desni mogu da oštete endotelne ćelije, koje formiraju obloge na svim krvnim sudovima, uključujući i one na penisu.

"Oštećenje endotelnih ćelija može da rezultira oštećenjem krvotoka ostavljajući vas seksualno nezadovoljnog.", kađe Lari Lipšulc, savetnik urologa za portal Men's health.

IZLEČENJE OD PARODONTOPATIJE = IZLEČENJE OD EREKTILNE DISFUNKCIJE?

Istraživači sugerišu da vam vađenje zuba (ukoliko bolujete od parodontopatije) može pomoći da redukujete erektilnu disfunkciju eliminisanjem upale.

"Umesto krajnjih i drastičnih mera, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, lečenje bi moglo da se sastoji od nekoliko tretmana čišćenja kod stomatologa", kaže stomatolog Seli Kram.

SA SAJTA MEN'S HEALTH PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

10 stvari koje su devojkama važnije od veličine penisa

EFEKAT KITA HARINGTONA: Zašto nije lako biti dobar frajer?

FEJSBUK: Evo kako možete da isključite opciju "Seen"

VLADIMIR KLIČKO: Trening za ogromne i snažne ruke

PSIHOLOGIJA: Naučite 20 fenomenalnih trikova za 10 minuta!