Sastojci
- 1,5 kg pastrmke (ako je moguće velika)
- 3 vezice peršunovog lista
- 150 g suvih šljiva
- 200 ml ulja
- 100 ml vinskog sirćeta
- 4 jajeta
- 5 čenova belog luka
- limunov sok
- so, biber
Priprema
Pastrmku očistiti, izvaditi joj utrobu, obrisati papirnim ubrusom, nakapati limunovim sokom i posoliti. Nakon toga je oštrim nožem zaseći na više mesta, pa u zasečene delove staviti po jednu suvu šljivu. U vatrostalni sud staviti ulja, seckani peršun, polovinu usitnjenog belog luka, pa dodati ribu. Preliti je uljem prethodno pomešano s vinskim sirćetom, doliti malo tople vode, prekriti alu-folijom i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Kad pastrmka postane mekana, skinuti foliju, peći je još 10-15 minuta, pa je preliti umućenim jajima pomešanim sa ostatkom seckanog peršuna, belog luka i limunovim sokom. Kad se jaja zgrušaju, jelo je gotovo. Ukrasiti ga kolutovima limuna i servirati uz prilog po želji.
Pastrmka na ohridski način
Objavljeno
08.05.2015. 3:41h
→ 25.05.2017. 21:10h