Kulinarske tajne

Drvena ili plasitčna daska za sečenje - koja je bolja?

Profimedia
Razrešavamo dilemu koje namirnice seći na drvenoj, a koje na plastičnoj dasci za sečenje.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Izbor između plastične i drvene daske za sečenje zavisi od toga šta ćete seći. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso seče na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se seče većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa je prvenstveno iz praktičnih i zdravstvenih razloga.

Drvene daske su odlične za sečenje povrća. Ne preporučuje se da se na takvim daskama seče piletina, jer se delovi mesa zadržavaju u sitnim pukotinama u dasci i teško se peru. S obzirom da je lakša za održavanje i čišćenje, plastična daska je praktičnija za sečenje mesa. Takođe, plastične daske ne upijaju mirise tako lako, pa na njoj secite i crni ili beli luk.

Za sečenje čvrstog povrća, poput šargarepe, krompira ili rotkvica koristite drvenu dasku. Čvrsta podloga će vam pomoći da pravilnije isečete namirnice.

Veoma je važno da često čistite daske za sečenje, bez obzira kog su materijala, kao i da koristite oštre noževe. Tako nećete imati problema sa zaostalom hranom na daskama, a namirnice će biti bolje isečene.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Kako da sprečite trovanje hranom

Da li ste znali da mikrotalasna može i ovo?

Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

6 situacija u kojima ne treba koristiti sodu bikarbonu