(VIDEO SPREMA LI TEO OSVETU: Sećate li se legendarnog finala i preokreta Olimpijakosa protiv CSKA

Grčki Olimpijakos, koji je sa klupe predvodio Dušan Ivković, napravio je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji košarke i osvojio Evroligu 2012. godine

Košarkaši Olimpijakosa i moskovskog CSKA sastaju se od 18 časova u prvom polufinalu završnog turnira Evrolige, a meč u Madridu, probudio je sećanja na 2012. godinu i finale u kom je grčki tim posle velikog preokreta savladao Moskovljane i osvojio drugu titulu.

U legendarnom Istanbulskom finalu dvanaest minuta pre kraja finala Moskovljani su vodili sa 19 poena prednosti (53:34) protiv tima kome niko nije davao šansu da će stići i do četvrtfinala, pa je sve ukazivalo na to da će razigrani Teodosić, zajedeno sa Kiriljenkom i Krstićem odvesti svoj tim do sedme titule šampiona Evrope.

Do tog trenutka tim Dušana Ivkovića je imao samo tri strelca, Vasilis Spanulis, Kostas Papanikolau i Pero Antić bili su jedini igrači koji su dogurali Olimpijakos do ta skromna 34 poena. I onda...

Kostas Slukas pogodio je jedno slobodno bacanje i postao četvrti igrač koji se upisao u strelce za 53:35. Odmah iza njega, pogodio je Printezis, pa do kraja četvrtine i Evangelos Mancaris trojku za, i dalje (ne)dostižnih 53 : 40! Međutim, kada je Slukas pogodio novu trojku na startu poslednje deonice, pa Printezis za dva, a Marko Kešelj za tri (53:48, serija 0:14), nikome više u crvenom dresu ruske košarkaške imperije nije bilo svejedno.

CSKA je morao da uzme tajm-aut, ali ni to nije zaustavilo “crveno-bele” iz Pireja. Papanikolau i Printezis nastavili su da “melju” uz pomoć duše tima Spanulisa.

Kad je Šiškauskas, jedan od najboljih izvođača slobodnih bacanja u Evropi, promašio oba “penala” nepunih deset sekundi pre kraja (61:60 za CSKA) otvorila se velika nada za Olimpijakos. Za preostalih deset sekundi, Spanulis je preveo loptu, probio “kapicu”, video Printezisa samog u uglu, koji je sedam desetinki pre zvuka sirene sa ivice reketa pogodio i doneo titulu Olimpijakosu!

U trenutku se sve u dvorani Sinan Erden pretvorilo u “ludnicu”, blizu 4000 navijača Olimpijakosa se obrušilo ka parketu, da proslave sa ljubimcima osvajanje evropske krune posle tačno 15 godina.
http://www.youtube.com/watch?v=_ia_q0DuFXA