Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Sveže povrće i začinske biljke daju jelima perfektnu aromu, ali su nam u najboljem izdanju dostupni samo tokom proleća i leta. Međutim, ove ukusne začine možete sačuvati u drugom obliku i jelima dati poseban pečat cele godine.
Omiljenim začinskim biljkama (origanu, bosiljku, majoranu...) odvojite listove i poređajte ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Stavite listove na mesto koje nije izloženo jakom strujanju vazduha. Ovako sušite biljke dva dana, a zatim ih stavite u tegle ili druge posude po želji, važno je da se zatvaraju.
Možete promešati razne vrste osušenih biljaka. Mešavina origana i majorana je odlična kombinacija za pripremu italijanskih jela, a origano i nana će dati odličnu aromu pečenom piletu ili jagnjećeme pečenju.
Pre upotrebe, blago izgnječite osušene biljke kako bi pustile esencijalna ulja. Rok trajanja većine začina je oko šest meseci. Ako i pre toga biljke izgube miris, slobodno ih bacite.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Saveti za pravilno čuvanje začina
Ulje origana - moćan prirodni antibiotik
5 vrsta začina i povrća koje možete gajiti u domu
Ruzmarin - lek egzotične arome
Saveti za čišćenje mikrotalasne rerne