Moćni karfiol - jača kosti, štiti od raka, čuva zdravlje srca...

Shutterstock
Ukoliko karfiol nije često na vašoj trpezi, vreme je da to promenite

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Možete ga pripremiti na mnogo načina, a on će vašem organizmu obezbediti dosta korisnih sastojaka.

Evo nekoliko blagodeti karfiola

1. Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera.

2. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.

3. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.

4. Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka.

5. Redovno konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.

6. Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i kancera.

7. U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa...

8. Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.

9. Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktivirajju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera.

10. U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje pvoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Neverovatne blagodeti čaja od peršuna

Grejpfrut ne treba kombinovati s nekim lekovima

Prirodni lekovi protiv urinarnih infekcija

Lekovit domaći napitak - štiti od raka, čuva srce, umanjuje bolove

8 odličnih razloga da jedete đumbir