U lubenici vas verojatno nerviraju, i često se zapitate zašto uopšte moraju postojati, baš kao što je slučaj i s grožđem. No, koštice iz lubenice mogu vam poslužiti i na neke druge načine, itekako korisne! Sigurno će vas iznenaditi.
Ko zna, možda ste nekad i bojali kako će gutanje koštica lubenice delovati loše na vaš organizam. No, ne brinite, u vašem organizmu neće narasti nikakva biljka, a koštice bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, tu postoji jedna mala kvaka: Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih pustite neka proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržaće proteina poput jednog grčkog jogurta!
Koštice lubenice su zaista zdrave. Sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a takođe se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove i pozitivno deluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.
No, da ne bismo pričali samo o košticama, evo i jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli, ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer neće štetiti, a imaće pozitivan uticaj na organizam:
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični ukus neće biti po volji, slobodno je pomešajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cele godine. Preko leta koštice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok napolju pada sneg, vi lepo uživajte u zdravom piću od koštica iz lubenice. Živeli!
(punkufer)