Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Limun sadrži od 40 do 50 odsto kiselog soka i bogat je izvor vitamina C. Zato ga često pijemo u čaju, pravimo limunadu, koristimo u pripremi kolača ili stavljamo umesto sirćeta u salate.
Pored toga, limun je koristan saveznik u pripremi i čuvanju hrane.
Kuvanje džema – Ukoliko voću dodate sok od limuna, vreme kuvanja džema biće kraće.
Kuvanje ribe – Koliko puta vam se desilo da vam se dok je kuvate riba raspadne. Ukoliko je pre kuvanja nakratko potopite u sok od limuna to se neće desiti.
Garnirung od limuna – Umesto da servirate ribu sa kriškama hladnog limuna, stavite ga u tiganj dok se riba prži. Limun će omekšati i poprimiti miris ribe. Izgledaće atraktivnije i biće ukusniji.
Voćna salata – Naseckano voće brže potamni. Voćna salata će izgledali lepše i svežije ako naseckano povrće prvo prelijemo limunom. I ukus će biti bolji.
Mariniranje – Ako marinirate ribu, umesto sirćeta u marinadu stavite limun, on će bolje omekšati meso pa će se bolje ispržiti.Testo za kolače – Sa kašičicom limuna testo je lepše.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
8 fenomenalnih upotreba majoneza
Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka
Limun, najbolji saveznik u mršavljenju
Mafini s jagodama i limunom
Kozmetika iz kuhinje