Koža je naš najveći organ i treba je svakodnevno negovati i održavati zdravom. Ako je ne čuvamo i ne pazimo, može da nam "uzvratiti" osipom, pigmentacijom, a kako biste to sprečili poželjno je paziti šta jedemo.
Dermatologa Kiran Lohija iz Nju Delhija poručuje da iz prehrane treba da izbacimo šećer i mlečne proizvode ako želimo da imamo savršeno lepu kožu.
Mlečni proizvodi
Većina ljudi veruje da je mleko odlično za naše telo, ali mleko kao i sir, jogurt i sladoled su puni hormona, tvrdi Lohija. Stoga nam ti mlečni proizvodi čine više štete nego koristi, pojašnjava dermatolog. Akne i pigmentacija kože lako se može pojaviti zbog neravnoteže hormona, a ako konzumirate proizvode koji sadrže hormone možete pogoršati problem. Gotovo svi dermatolozi svojim pacijentima savetuju da prestanu da jedu mlečne proizvode, odnosno barem smanje količinu takvih namirnica u svojoj svakodnevnoj prehrani. Za sve one koji se brinu da će na ovaj način njihov organizam ostati bez dovoljno kalcija, Lohija poručuje da spanać obilluje kalcijem, čak više nego mleko.
Šećer
Poznato je da šećer uzrokuje glikolizaciju važnih proteina u koži, a to dovodi do nastanka i produbljivanja bora jer glikolizacijom ti važni proteini postaju "neaktivni".
Belo brašno
Belo brašno i kukuruzni skrob prisutni su u hlebu, testeninama i mnogim drugim namirnicama, ali nemaju hranjivu vrednost. Uzrokuju nagli porast insulina i hormona stresa. Upravo stres uzrokuje pojavu akni na koži, a kako biste to izbegli u najvećoj meri, izbacite iz prehrane namirnice od belog brašna i kukuruznog skroba, poručuje Lohija.
(indiatimes)