Domaći napici

PIĆE ZA LETNJE VRELINE: Uz ova 3 napitka odmah ćete se rashladiti!

Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, a zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u telu

Pogledajte recepte za 3 pića koja, ne samo da hlade telo, nego i regulišu telesnu temperaturu i čiste nakupljene toksine iz organizma.

1. Napitak od jogurta i vode
Kombinacija vode i jogurta poznata je pod imenom lasi i tradicionalno je piće Indije, zahvaljujući probiotičkim bakterijama voleće ga svaki probavni sistem, a uz nekoliko sočnih komadića voća i svako telo željno osveženja.

Sastojci i priprema:
- 2 dcl jogurta
- 2 dcl vode
-1 kašičica meda ili javorovog sirupa
- pola šolje naseckane dinje
- pola šolje borovnica ili ribizla

Sve sastojke ubacite u blender i mešajte dok smesa ne postane kremasta. Napitak stavite u hladnjak i kada god vas obuzme val vrućine popijte nekoliko gutljaja.

2. Voda sa krastavcima i mentom
Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, a zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u telu deluje poput virtualne metle koja ispred sebe čisti toksine. Osim što je prijatnog ukusa, listići mente aromatizovaće običnu vodu i ispustiti svojstva hlađenja kojima umiruju sve što u telu u neravnoteži.

Sastojci i priprema:
- 1 l hladne vode
- 1 sveži krastavac
- nekoliko listića sveže mente

Krastavac isecite na kolutiće i ukoliko je domaći obavezno ostavite koru, dodajte ga u vodu kao i naseckane listiće mente. Stavite dve do tri kriške krastavca i narezanu mentu u čašu vode. Ohladite u frižideru.

3. Napitak od đumbira
Iako začinski element lekovitog đumbira, pikantna ljutkasta aroma nikako ne zvuči poželjnim na visokim temperaturama njegovo je delovanje upravo suprotno. Naime, đumbir pomaže u regulisanju telesne temperature tela.

Sastojci i priprema:
- 1 l mineralne vode
- sveži sok limete
- 30 g narendanog đumbira
- 1/3 šolje naseckane mente
- 1 kašičica meda

Sve sastojke stavite u blender i izmešajte, ukoliko vam komadići povrća smetaju po želji napitak procedite. Stavite ga u hladnjak na hlađenje i konzumirajte kada osetite žeđ.

Foto Shutter

Dnevno