NAUČNICI VAS MOLE: Uživajte, ali pazite šta stavljate u kafu

Thinkstock
Ne ubacujte u ovaj napitak nikakve dodatke jer ćete, osim što ćete mu pokvariti ukus, brzo nabaciti višak kilograma

Umereno uživanje u kafi uopšte nije loše. Istraživanja su pokazala da manje količine ovog napitka poboljšavaju pamćenje i raspoloženje, i čak smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Naravno, ne treba preterivati - dve-tri manje šoljice dnevno sasvim su dovoljne. Međutim, problem nastaje kad u nju počnemo da stavljamo razne dodatke kako bi bila još ukusnija, što nikako ne ide u prilog našem zdravlju. Zato vam skrećemo pažnju na ono što treba da izbegavate kada je pijete.

Šećer - normalne količine neće vam naškoditi, ali ako kafu pijete nekoliko puta na dan, to je za organizam već previše slatkog. Dve kašičice šećera u tri kafe jednake su količini šećera koja se nalazi u limenci „koka-kole“. Ako ne volite gorku kafu, stručnjaci preporučuju da u nju stavite malo cimeta, koji pruža prirodnu slatkoću i daje joj predivan miris.
Thinkstock 


Mleko - mnogi ga zbog lepšeg ukusa svaki put dodaju u kafu ne znajući da je ta kombinacija izuzetno teška za varenje.

Veštački zaslađivači - prepuni su glukoze i šećera i definitivno nisu dobar izbor.

Pavlaka za kafu - mnogi veruju da je ovo najukusniji, ali i najgori dodatak kafi. Prepuna je veštačkih masnoća, sirupa i hidrogenizovanih biljnih ulja, koji nikako nisu dobri za zdravlje.

Zasladivači bez kalorija - iako u vama neće izazvati šećerni „napad“, sve više istraživanja ukazuje da povećavaju rizik od dijabetesa, a ne čine ništa dobro ni našim crevima.