Festival dečjeg pozorišta u u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu biće održan od 20. do 26. maja

SUBOTICA - Međunarodni festival pozorišta za decu biće održan od 20. do 26. maja u Subotici, a u okviru takmičarskog programa biće izvedene 23 predstave iz 15 zemalja.

U zvaničnoj selekciji 19. izdanja subotičkog festivala gostovaće Pozorište lutaka Davida Zuazole iz Santjaga (Čile) sa predstavom "Prljavo krilo", prema tekstu i u režiji Davida Zuazole i Kairsko pozorište lutaka sa predstavom "Velika noć" prema tekstu Salaha Džahina, a u režiji Salaha Al Sake.

Publika će imati priliku da pogleda i predstave iz Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Velike Britanije, Poljske, Italije, Francuske, Rusije, Španije i Srbije.
Takmičarski program obuhvatiće čak pet predstava iz različitih krajeva Rusije što će posetiocima omogućiti da na jednom mestu bolje upoznaju raznoliku pozorišnu produkciju ove zemlje.

Na repertoaru će se naći i dela namenjena mladima - od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, sve do Šekspira i Čehova.
Predstave će se igrati na tri različite lokacije - Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište - scena "Jadran" i Pozorište "Deže Kostolanji".

Svaka od predstava izvodi se na originalnom jeziku, a prednost prilikom selekcije data je lutkarskom pozorištu.
Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za Gran pri za najbolju predstavu u celini, Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju, kao i za nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka i nagradu za glumačko majstorstvo.

O nagradama odlučivaće petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.
U fokusu festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika, u Subotici, Novom Sadu i Beogradu i naučni skup.

Studenti lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava učestvovaće u programu svečanog otvaranja festivala, a pozorišta iz Poljske predstaviće se u takmičarskom programu.

Najavljeno je i više pratećih sadržaja: Četvrti međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majska škola lutkarstva, Festival na turneji, repriza festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programi na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, promocije knjiga.