Pre nego što je postao jedan od najomiljnijih sosova, kečap je prošao dug put.
Kečap od pasiranog paradajza u Evropi je prvi put počeo da se proizvodi u 18. veku, ali ti prvi kečapi bili su retki i nimalo slični današnjim.Reč „kečap“ potiče od kineske reči ke-tsiap, koja označava sos sličan onome koji se dobija od fermentisanog zrna soje.
Za pripremu kečapa kod kuće ne postoji samo jedinstven recept jer osim paradajza možete da upotrebite i drugo povrće,voće, kao i razne začine...
Osnovni recept:
1. U šerpu stavite 4 lovorova lista, po 6 zrnaca crnog bibera i senfa, kašičicu kima i sve prelijte sa 2,5 dl jabukovog sirćeta. Zagrejte i sklonite sa šporeta pre nego što zakipi. Ocedite u đevđiru.
2. Isecite na četvrtine 4 kg paradajza pa kuvajte bez vode na laganoj vatri dok se ne odvoji kožica. Kašikom ocedite kroz sito.
3. Kuvajte 500 g luka u malo vode dok ne omekša i usitnite ga mikserom. Kuvajte luk na laganoj vatri i dodajte 500 g šećera, 150 g soli, 200 ml ulja i 200 ml sirćeta. Povremeno promešajte.
4. Dodajte paradajz sos u sirće i kuvajte oko 30 minuta dok se ne zgusne. Napunite staklene tegle.
Ukoliko volite ljutu varijantu, pri kuvanju dodajte seckanu feferonu i vino koje doprinosi profinjenosti ukusa
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Hrana kao prevencija razvoja raka
5 recepata za domaći sladoled
Isecite paradajz kao nindža! (VIDEO)
Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Melem protiv bolova u zglobovima, mišićima i kičmi