Izučavajući svetske vegetarijanske specijalitete, Toni Radić, kreativno-inovativni kuvar, koji je spremao jela za mnoge poznate ličnosti, manekenke, državnike i političare, doneo je u Srbiju trend ishrane bez mesa i razbio predrasude o skupoj, neukusnoj i nemaštovitoj organskoj hrani.
Rođen je u Austriji gde su mu radili roditelji, a u Francuskoj je završio kuvarsku školu. Radio je u Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Austriji i Češkoj. Vodio je restorane zdrave hrane Country Life u Marselju i Pragu kao i prvi vegetarijanski hotel u Hrvatskoj. Držao je škole kuvanja u mnogim evropskim gradovima i stručni je saradnik Centra za prirodnjačke studije. Snimio je na stotine televizijskih emisija i izdao tri knjige, a u pripremi je četvrta pod naslovom Čarolije Tonijeve kuhinje.
– U svojoj 23. godini imao sam 36 kg više nego sada, a sa 25 godina izgledao sam kao da imam 45. Kad sam prešao na zdravu hranu, skinuo sam kilograme, zategao lice, uravnotežio organizam. Posle šest meseci morao sam da menjam dokumenta. Životna prekretnica je bila i kada sam otišao u Marselj, hteo sam da učim provansalsku kuhinju. Šetajući gradom, spazio sam McDonalds a preko puta Country Life: dole restoran, na spratu picerija, sve organsko i integralno, a iznad knjižara sa učionicama.
Tada sam dobio nadahnuće i inspiraciju. U Austriji 1994. godine upoznao sam Italijana Gidia de Pola koji je bio oženjen Hrvaticom. Imao je dvorac Brukevnir iz 17. veka gde je držao restoran i pozvao me je kuvam kod njega. Kada je video kako radim, rekao mi je: "Ti nisi kuvar, šef je kuvar, a ti stvaraš, ti si kreativac, treba da kreiraš i osmišljavaš, ne da radiš kao kuvar" i odatle mi ta ideja – priča Toni.
Organska hrana je danas u umnogome i u službi lepote. Do privlačnog izgleda ne dolazi se samo pomoću skupih kozmetičkih preparata i tretmana već i pravilnom ishranom.
– U borbi za vitku liniju preporučuje se doručak bogat namirnicama koje obezbeđuju energiju, a ne opterećuju organe za varenje. Misli se na ugljene hidrate u kombinaciji sa svežim voćem, orašastim plodovima ili povrćem. Za ručak, žitarice i mahunarke, koje su u sastavu aminokiselina adekvatna zamena za mesne proteine. Kombinacije mogu da budu soja-pirinač, sočivo-proso, heljda-pšenica. Za večeru sveže voće, povrće s integralnim hlebom ili testeninom, supa od povrća ili dijetalne salate sa semenkama – preporučuje naš sagovornik.
Toni smatra da najveći čovekovi neprijatelji potiču iz tanjira. Proizvodi se i jede veštačka i prerađena hrana siromašna hranljivim materijama i biljnim vlaknima, dok se sve manje u piramidi ishrane koristi osnovna hrana – biljke. Sve su brojniji restorani brze hrane, ali i apoteke. Mnoge bolesti savremenog čoveka mogu se kontrolisati zdravom ishranom, koja je sve više zastupljena u lečenju i prevenciji određenih bolesti, ali se sve češće primenjuje i kao vrsta dijete. Višak telesne težine uzrok je mnogih problema. Srce, kosti i krvotok su dodatno opterećeni, pa zato oslabiti istovremeno znači biti zdraviji.
– Kažu da jedan suvišan kilogram smanjuje život za sedam godina. Gojaznost, kao što je poznato, najviše izazivaju masti, posebno životinjskog porekla, rafinisani ugljeni hidrati, belo brašno, beli šećer, alkoholna pića (naročito pivo) i neumerena upotreba soli. Zato planiram da zdravu hranu ubacim u vrtiće i škole i da odmalena počnemo edukaciju. Radim i na svojoj superhrani bez termičke obrade i pripremam program zdrave ishrane za sportiste. Razmišljam i o novoj emisiji o zdravoj hrani jer želim da stavim akcenat na sve što nam daje priroda: koprivu, sremuš, divlje zelje, maslačak... Ljudi umiru od gladi, a hrane koliko hoćete u prirodi, samo nam ideje nedostaju – kaže Toni Radić.
Tekst: Žaklina Milenković
Izvor: Lisa
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs
Sa sajta Lisa.rs www.lisa.rs pročitajte i:
Dijete slavnih: kako je Marija Kalas smršala 40 kilograma za 1 godinu (FOTO)
Dijeta bez dijete: izgubite 2 kilograma za nedelju dana i to bez gladovanja
Trodnevna dijeta sa medom: 2 kilograma manje za 3 dana