BEOGRAD - Kada je reč o aditivima, a posebno o karagenanu E407, nema razloga za paniku i senzacije, a priče da truje ljude i izaziva kancer nisu istinite - kaže za Kurir profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković.
Aditivi su sastojci hrane koji su najbolje regulisani i dodaju se iz tehnoloških razloga pod određenim propisanim uslovima, a svi aditivi u EU su pod strogom kontrolom. Karagenan je ne samo dozvoljen u EU i Srbiji već spada u prvu grupu najbezbednijih aditiva.
- Za karagen nije određen prihvatljiv dnevni unos i spada u prvu grupu najbezbednijih aditiva. Koristi se kao zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator i sredstvo za glaziranje u velikom broju namirnica kao što su sladoled i drugi smrznuti deserti, konditorski, voćni, mlečni, mesni, dijetetski proizvodi i dodaci ishrani - objašnjava Stanković, koji je više od 15 godina član ekspertskih tela za međunarodnu procenu rizika za prehrambene aditive.
Međunarodna agencija za ispitivanje kancera (IARC) donela je zaključak da karagenan nije kancerogen, a najnovije studije pokazuju da je bezbedan za odojčad i najosetljiviju populaciju.
- Nema razloga za strah od oznake E 407 jer E označava da je aditiv odobren za korišćenje u EU. Ovi brojevi su uvedeni iz praktičnih razloga kako bi se dugačka imena aditiva lakše predstavila na deklaracijama - kaže profesor Stanković.
(J.P.)
Profesor Ivan Stanković tvrdi: Aditiv karagenan nije opasan po zdravlje
Objavljeno
28.07.2015. 2:18h
→ 25.05.2017. 16:38h
Nalazi se u sladoledu i mlečnim i mesnim proizvodima, ne izaziva rak i spada u prvu grupu najbezbednijih dodataka hrani, objašnjava stručnjak