Ručak i dezert
Pita s tikvicama i domaći sladoled
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 3 jajeta
- 2 kašike pšeničnog brašna
- 1 kašika kukuruznog brašna
- 200 g kačkavalja ili sira po ukusu
- so, biber, mirođija
Priprema:
Tikvice narendajte, posolite i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile vodu. Zatim dodajte 3 umućena jajeta, brašno, kačkavalj (ili beli sir) i začine po ukusu. Smesu sipajte u nauljenu tepsiju i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
- 1 kg tikvica
- 3 jajeta
- 2 kašike pšeničnog brašna
- 1 kašika kukuruznog brašna
- 200 g kačkavalja ili sira po ukusu
- so, biber, mirođija
Priprema:
Tikvice narendajte, posolite i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile vodu. Zatim dodajte 3 umućena jajeta, brašno, kačkavalj (ili beli sir) i začine po ukusu. Smesu sipajte u nauljenu tepsiju i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
Foto: Shutterstock/Ilustracija
Domaći sladoled
Sastojci:
- 2 šoljice slatke pavlake
- 1 šoljica mleka
- 2/3 šoljice šećera
- prstohvat soli
- 6 žumanaca
- aroma po želji: voće, čokolada, vanila...
Priprema:
U manjoj šerpi pomešajte slatku pavlaku, šećer, mleko i so i kuvajte dok se šećer ne otopi (5 minuta). U posebnoj posudi dobro umutite žumanca, lagano mešajući dodajte im trećinu krema koji ste prethodno napravili, a kada sve dobro sjedinite, smesu sipajte u šerpu s kremom. Stavite je ponovo na laganu vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte masu u činiju i ohladite je do sobne temperature. Nakon toga dodajte voće, čokoladu ili vanilu, sve to dobro umutite mikserom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se stegne.