Za bolje zdravlje

Ova hrana je odličan izvor joda

Nedovoljan unos joda može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Najčešći uzrok poremećenog rada štitne žlezde je nedostatak joda. Stručnjaci napominju da je optimalna dnevna potreba za jodom za odrasle 180–200 μg (mikrograma), za decu 100–140 μg. Međutim, ljudi u proseku uglavnom uzmu 30–70 μg.

Pošto organizam ne može sam da stvara jod, svakodnevni jelovnik mora da sadrži namirnice bogate jodom.

Bakalar. Svetlo i nemasno meso bakalara sadrži 120 μg joda u 100 g. Pošto ovaj korisni oligoelement isparava pri kuvanju, ribu treba pržiti ili peći na roštilju.

Raženi hleb. Ova vrsta hleba ne sadrži samo esencijalne masne kiseline, vitamin B i E, već i kalcijum i jod. U 100 g raženog hleba nalazi se 8,5 μg joda.

Brokoli. Trudnicama je potreban veći unos joda, zato pored ribe treba redovno da jedu i brokoli. Ovo ukusno povrće sadrži 15 μg joda u 100 g.

Ananas. Dovoljna količina joda je veoma bitna i za energiju. Zato treba češće jesti po krišku ananasa. Ananas će vas zasititi, a 100 g voća sadrži i 10 μg joda.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

Namirnice i lekovi koje ne treba kombinovati

Hrana kao prevencija moždanog udara

5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane