(VIDEO) KRILI SU OVA PREDVIĐANJA: Haksli je još 1958. znao kakva nam se budućnost sprema

printscreen YT
Reči čuvenog književnika Oldusa Hakslija iz ovog intervjua mahom su se ostvarile, a po naslovu njegove knjige ime je uzela slavna grupa Dors

NJUJORK - Oldus Haksli, britanski književnik (Vrli novi svet, Kontrapunkt, Vrata percepcije - po ovoj poslednjoj knjizi ime je uzela čuvena grupa Dors (The Doors)), dao je 1958. intervju čuvenom američkom novinaru Majklu Volasu intevju o budućnosti sveta i SAD, a njegova predviđanja toliko su se ispunila da je intervju gurnut pod tepih - ali bezuspešno.

Haksli je govorio o "silama" koje će koje će u jednom trenutku ugroziti slobodu čoveka. Kao jednu od tih sila naveo je prenaseljenost, za koju je rekao da će ruinirati ekonomiju i izazvati društvene nemire.

Druga "sila" koja je vremenom počela da ugrožava slobodu naroda po Haksliju je preterana organizovanost. Tehnološki napredak zahteva temeljniju organizovanost, kao i izraženiju hijerarhijsku strukturu. Tako se stvara društvo koje ne može da se otrgne birokratiji, upozoravao je još tada čuveni književnik.

printscreen YT 
Intervju Oldusa Hakslija (desno) Majku Volasu (levo) (Foto:č Printscreen YouTube)

Treću opasnost video je u tehnološkim dostignućima, za koja je rekao da će biti upotrebljena za kontrolu naroda i ugrožavanje lične slobode. To je objasnio na primeru atomske energije, koja je neverovatno korisna kao zamena konvencionalnih izvora energije, ali stravična kao sredstvo razaranja kad se upotrebi u vojne svrhe.

Oldus Haksli je predvideo upotrebu droga u cilju kontrolisanja ljudskog uma, i to droga koje deluju neprimetno, bez propratnih efekata kao što su halucinacije.

printscreen YT 
Oldus Haksli: Izlaz je u obrazovanju pojedinca (Foto: Printscreen YouTube)

U ovom intervjuu predvideo je i pojavu diktature i budućnost ispunjenu terorom. Zahvaljujući propagandi i namenski korišćenim drogama, diktatori će uspeti da ubede mase da je njihova ropska realnost ono što je dobro i što oni sami žele.

Jedini izlaz iz ovakve nezavidne situacije je, kako Haksli napominje, obrazovanje. Svaki pojedinac mora da se pobrine za svoje obrazovanje, koje će mu omogućiti da pravilno rasuđuje i donosi dobre odluke, tvrdio je on.

Poslušajte ga i sami.

http://www.youtube.com/watch?v=AzgqWTJkZlU

(Webtribune.rs/EPK)