Bacate voće i povrće koje je počelo da se kvari? Vreme je da promenite navike
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Ako nakon prvih znakova kvarenja namirnice završe u kanti za smeće ili ta ista sudbina zadesi i voće ili povrće koje vam je ostalo nakon pripreme jela, lišavate sebe fantastičnih specijaliteta.
Evo nekoliko rešenja kako da ipak iskoristite ostatke voća i povrća.
1. Paradajz
Isecite i ispasirajte paradajz i možete da koristiti kao sos za pastu. Možete ga jesti odmah, staviti u frižider na 2 ili 3 dana ili zamrznuti na čak šest meseci. A možete i iskoristiti kao osnovu za pripremu nekog sosa.
2. Grožđe
Kada grožđe omekša, operite ga i osušite, skinite ih sa stabljike, i stavite ih u plastične kese za zamrzivač. Jednom zamrznuto, grožđe postaje sjajna mala poslastica za užinu i savršen način da rashladite pića.
3. Bobičasto voće
Borovnice, jagode, maline ili kupine možete zamrznuti i koristiti kasnije kao dodatak raznim poslasticama ili njima rashladiti sokove.
4. Biljni začini
Ukoliko biljni začini, poput bosiljka, ruzmarina ili nane počnu da venu, stavite malo ulja i izmiksajte ih u blenderu i zamrznite smesu. Možete ih koristiti kao marinadu, za prelive za salatu i razne vrste sosova. Iskoristite izmiksano bilje u roku od šest meseci.
5. Jabuke
Kada počnu da se kvare, izrendajte ih u salatu i pripremite ukusnu užinu ili sos za preliv sladoleda.
6. Banane
Svi znamo kako izgledaju banane koje su jako zrele, one imaju braon boju, a takve, kašaste banane su najbolje za hleb od banane. Ali kada niste raspoloženi za sočan hleb, jednostavno ih oljuštite i ispasirajte, a zatim prebacite smesu u kese za zamrzivač i zamrznite. Koristite smesu kasnije za frapee ili šejkove.
7. Citrusi
Citrusi traje dugo (u rasponu od jedne do dve nedelje), ali ukoliko je prošlo više od dve nedelje, još uvek ih možete iskoristiti. Narendajte koru koja nije počela da truli (delovi koji nisu tamne boje) i zamrznite za kasniju upotrebu. Sledeće, iscedite sok iz ploda. U frižideru će sok trajati bar još nekoliko dana, ali ako ga nećete koristiti pre toga, možete zamrznuti sok u posudama za led.
8. Krastavac, paprika, rotkvice i šargarepe
Ovo čvrsto povrće će trajati neko vreme u frižideru, ali kada počnu da se kvare vreme je za turšiju. Očistite ih, skinite braon pege i isecite na komade. U maloj šerpi zagrejte 1 šolju belog sirćeta, 1/3 šolje šećera, i 3 kašike soli na visokoj temperaturi, i mešajte dok se u potpunosti se rastvori. Malo prohladite. Stavite narezano povrće u tegle. Prelijte povrće toplom tečnošću. Ukoliko je nema dovoljno da pokrije, dodajte malo vode. Držite u frižideru najmanje 6 sati. Koristite ove krastavce u salatama ili sendvičima. Iskoristite u roku od dve nedelje. Slobodno dodajte nekoliko celih čenova belog luka i kašičicu začina za konzervisanje.
Ako nakon prvih znakova kvarenja namirnice završe u kanti za smeće ili ta ista sudbina zadesi i voće ili povrće koje vam je ostalo nakon pripreme jela, lišavate sebe fantastičnih specijaliteta.
Evo nekoliko rešenja kako da ipak iskoristite ostatke voća i povrća.
1. Paradajz
Isecite i ispasirajte paradajz i možete da koristiti kao sos za pastu. Možete ga jesti odmah, staviti u frižider na 2 ili 3 dana ili zamrznuti na čak šest meseci. A možete i iskoristiti kao osnovu za pripremu nekog sosa.
2. Grožđe
Kada grožđe omekša, operite ga i osušite, skinite ih sa stabljike, i stavite ih u plastične kese za zamrzivač. Jednom zamrznuto, grožđe postaje sjajna mala poslastica za užinu i savršen način da rashladite pića.
3. Bobičasto voće
Borovnice, jagode, maline ili kupine možete zamrznuti i koristiti kasnije kao dodatak raznim poslasticama ili njima rashladiti sokove.
4. Biljni začini
Ukoliko biljni začini, poput bosiljka, ruzmarina ili nane počnu da venu, stavite malo ulja i izmiksajte ih u blenderu i zamrznite smesu. Možete ih koristiti kao marinadu, za prelive za salatu i razne vrste sosova. Iskoristite izmiksano bilje u roku od šest meseci.
5. Jabuke
Kada počnu da se kvare, izrendajte ih u salatu i pripremite ukusnu užinu ili sos za preliv sladoleda.
6. Banane
Svi znamo kako izgledaju banane koje su jako zrele, one imaju braon boju, a takve, kašaste banane su najbolje za hleb od banane. Ali kada niste raspoloženi za sočan hleb, jednostavno ih oljuštite i ispasirajte, a zatim prebacite smesu u kese za zamrzivač i zamrznite. Koristite smesu kasnije za frapee ili šejkove.
7. Citrusi
Citrusi traje dugo (u rasponu od jedne do dve nedelje), ali ukoliko je prošlo više od dve nedelje, još uvek ih možete iskoristiti. Narendajte koru koja nije počela da truli (delovi koji nisu tamne boje) i zamrznite za kasniju upotrebu. Sledeće, iscedite sok iz ploda. U frižideru će sok trajati bar još nekoliko dana, ali ako ga nećete koristiti pre toga, možete zamrznuti sok u posudama za led.
8. Krastavac, paprika, rotkvice i šargarepe
Ovo čvrsto povrće će trajati neko vreme u frižideru, ali kada počnu da se kvare vreme je za turšiju. Očistite ih, skinite braon pege i isecite na komade. U maloj šerpi zagrejte 1 šolju belog sirćeta, 1/3 šolje šećera, i 3 kašike soli na visokoj temperaturi, i mešajte dok se u potpunosti se rastvori. Malo prohladite. Stavite narezano povrće u tegle. Prelijte povrće toplom tečnošću. Ukoliko je nema dovoljno da pokrije, dodajte malo vode. Držite u frižideru najmanje 6 sati. Koristite ove krastavce u salatama ili sendvičima. Iskoristite u roku od dve nedelje. Slobodno dodajte nekoliko celih čenova belog luka i kašičicu začina za konzervisanje.
Shutterstock
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća
9 fenomenalnih načina da upotrebite limun u čišćenju
Pomešajte limun i cimet i iskoristite sve blagodeti ove kombinacije
Ukusan i zdrav: Sok od banane topi salo sa stomaka
Jutarnja banana dijeta