RUSKI ESKPERT ALEKSEJ LIDOV: Kosovo će verovatno biti primljeno u Unesko

AP 2013.
Član Ruske akademije umetnosti Aleksej Lidov rekao je da je velika mogućnost da Kosovo postane članica organizacije Unesko

Lidov je ekspert Uneska, direktor Naučnog centra za istočnohrišćansku kulturu koji je zbog svojih stavova o južnoj srpskoj pokrajini nepoželjan u Prištini.

Na pitanje da li su realna očekivanja kosovoskog šefa diplomatije Hašima Tačija da u novembru Kosovo postane članica Uneska ruski akademik je rekao da postoji veoma velika mogućnost da se to dogodi.

“Već smo imali takvo iskustvo, veliki skandal, kada su u Unesko primili Organizaciju oslobođenja Palestine. Imajući u vidu da je većina zemalja Zapada priznala nezavisnost Kosova, lično ne vidim razlog zbog kog bi ih Unesko odbio, bez obzira na to što postoji veliki broj država koje nisu priznale nezavisnost Kosova“, rekao je Lidov.

Prema njegovim rečima, takav razvoj situacije ne bi bio loš jer će to biti još jedna dodatna zaštita spomenika na Kosovu, ali i da srpsko nasleđe nikad neće postati albansk zato što u svetu postoji nauka i istorija i stručnjaci iz raznih zemalja koji neće pristati da služe albanskoj propagandi.