Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Vitamin E je nutrijent koji štiti ćelije od oštećenja usled kojih mogu nastati kancer, Alchajmerova bolest, katarakta, infekcija bešike, srčana oboljenja i druge hronične bolesti. Pored toga, vitamin E igra i važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog dejstva sunčevih zraka.
Kako da unesete više vitamina E.
1. Kako bi organizam upio više vitamina E, povećajte unos cinka i vitamina C.
2. Hranu bogatu vitaminom E držite u dobro zatvorenim posudama.
3. Namirnice bogate ovim vitaminom su: laneno seme, seme susama, maslinovo ulje i orašasti plodovi. Vitaminom E je bogato i zeleno povrće.
4. Jedite više svežih namirnica, one sadrže više vitamina E nego prerađena hrana.
Simptomi nedostatka vitamina E
1. Problemi sa pankreasom, žućnom kesom i jetrom.
2. Smetnje u varenju.
3. Gubitak osećaja u rukama i nogama.
4. Koža je suva.
5. Preosetljivost na svetlost.
Nemojte ni preterivati u uzimanju vitamina E i pre nego što povećate unos ovog nutrijenta, obavezno konsultujte svog lekara.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
10 namirnica najbogatijih vitaminom C
10 namirnica koje štite od dijabetesa
Vitamin C u borbi protiv starenja kože
Saveti nutricioniste: 11 pravila za bolje varenje
Jednostavna domaća maska koja podmlađuje kožu