Zašto je vitamin E tako važan za naše zdravlje

Shutterstock
Pogledajte koji su simptomi nedostatka vitamina E, u kojoj hrani ga najviše ima, kako da povećate njegovu apsorpciju

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Vitamin E je nutrijent koji štiti ćelije od oštećenja usled kojih mogu nastati kancer, Alchajmerova bolest, katarakta, infekcija bešike, srčana oboljenja i druge hronične bolesti. Pored toga, vitamin E igra i važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog dejstva sunčevih zraka.

Kako da unesete više vitamina E.

1. Kako bi organizam upio više vitamina E, povećajte unos cinka i vitamina C.

2. Hranu bogatu vitaminom E držite u dobro zatvorenim posudama.

3. Namirnice bogate ovim vitaminom su: laneno seme, seme susama, maslinovo ulje i orašasti plodovi. Vitaminom E je bogato i zeleno povrće.

4. Jedite više svežih namirnica, one sadrže više vitamina E nego prerađena hrana.

Shutterstock 


Simptomi nedostatka vitamina E

1. Problemi sa pankreasom, žućnom kesom i jetrom.

2. Smetnje u varenju.

3. Gubitak osećaja u rukama i nogama.

4. Koža je suva.

5. Preosetljivost na svetlost.

Nemojte ni preterivati u uzimanju vitamina E i pre nego što povećate unos ovog nutrijenta, obavezno konsultujte svog lekara.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

10 namirnica najbogatijih vitaminom C

10 namirnica koje štite od dijabetesa

Vitamin C u borbi protiv starenja kože

Saveti nutricioniste: 11 pravila za bolje varenje

Jednostavna domaća maska koja podmlađuje kožu