Super recept

KAO IZ POSLASTIČARNICE: Evo kako se pravi domaća fondan masa!

Foto: Shutterstock
Napravite sami fondan masu i uživajte u dekorisanju svojih poslastica

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu.

Za fondan masu vam je potrebno: 20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze i 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu.

Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta.

Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte.

U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.

Foto: Shutterstock


Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.

Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji.

Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

5 recepata za kolače koji se ne peku

6 saveta za savršene kolače koji se ne peku

5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane

Kako da napravite savršene ćufte

3 trika za savršene krofne