Čuvajte se slatkog

Zaboravite na sokove!

Proizvodi puni fruktoze izazivaju mnoge bolesti, tvrde stručnjaci i dodaju da čak i voćni sokovi mogu izazvati rak

Samo jednu čašu dnevno.
Bolesti modernog doba - visok krvni pritisak, dijabetes, rak, oboljenja srca i bubrega, demencija - povezane su na ovaj ili onaj način, bar tako tvrde naučnici, s fruktozom!

Ovaj šećer, koji se danas, osim u voću, može naći u gotovo svim proizvodima, od kečapa do konzervi mesa, polako ali sigurno truje ljude širom planete. Najnoviji podaci pokazuju da fruktoza može podići krvni pritisak, ali i izazvati bolest bubrega.

- Povećani unos fruktoze kroz dodatak kukuruznog sirupa, čiji su osnovni sastojci voćni šećeri fruktoza i glukoza, deo su mnogih prerađevina. Naučnike brine to što lekari ne savetuju bolesnicima s hroničnim oboljenjima, poput bolesti bubrega, da ograniče unos šećera kad im dele savete o ishrani - upozoravaju istraživači.

Visok sadržaj fruktoze u voćnim sokovima takođe, prema podacima istraživanja, može da bude razlog pojave raka debelog creva.

Problem je, kažu naučnici, što mnoge materije koje se nalaze u voću, a koje pomažu u zaštiti od raka debelog creva, ne postoje u soku jer je prerađen.

Međutim, nisu samo fabrički prerađeni sokovi opasni. I sveže ceđen sok u kućnoj varijanti sadrži do pet kašičica fruktoze po čaši, što može izazvati čak i dijabetes. Zbog toga stručnjaci savetuju da se u toku dana popije samo jedna čaša soka.

- Iz njega su isceđena sva vlakna i zato fruktoza lako dospeva u krvotok - ističu naučnici, dodajući da to opterećuje jetru, što se manifestuje podizanjem nivoa holesterola i triglicerida.