Volimo je zato što je slatka, zato što uvek želimo još, zato što lepo miriše, zato što se zbog nje dobro osećamo, zato što je skoro svi vole u celom svetu bez obzira na verska ubeđenja. A ona krije još mnogo tajni, objavio je Njuzvik
1. Korišćena je kao valuta
Svi znamo da da su prvi istorijski dokumenti dokazali da su Asteci i Maje bili prvi ljudi koji su jeli zrna kakaoa, dok su ih Evropljani otkrili 1519. Tada su zrna mlevena, mešana sa vrućom vodom i ispijana kao kafa.
2. Momentalno stimuliše mozak
Vaskularni efekat čokolade poznat je već duže vreme: konzumiranje čokolade širi srčane sudove i snižava pritisak.
3. Kakao je korišćen za pravljenje "meke" rakije
Pre nego što je kakao otkriven kao topli napitak i hrana, kakao je korišćen da bi se od njega napravila vrsta rakije: naime, zrno kakaoa okružuje sladak plod, koji je u period od 1400 do 1100 pre Nove ere bio korišćen za pravljenje pića koje je podsećalo na "meku" rakiju.
Jedna vrsta čokolade prodaje se sa sloganom "topi se u ustima, e u vašoj ruci"... Ali - čokolada se zaista topi i u ruci. Tačka njenog topljenja je 36.5 stepeni - koliko je obična temperatura ljudi. Onog trenutka kada je stavite na dlan - ili na jezik - ona se topi.
S obzirom na to da ljudi vole da jedu čokoladu i u tropskim uslovima - naučnici su decenijama eksperimentisali kako da naprave čokoladu koja se ne topi na uobičajenoj temperaturi.
Pre tri godine to je pošlo za rukom tehnolozima zaposlenim u jednoj britanskoj kompaniji. Jačim mlevenjem šećera i smanjivanjem sadržaja masti - ta njihova čokolada može da izdrži veće temperature bez topljenja.
Stereotipi kažu: ako jedete mnogo čokolade - ugojićete se. Međutim, Univerzitet Granada je 2013. sproveo istraživanje koje ukazuje da je istina - potpuno drugačija.
Istraživači su pratili 1.458 tinejdžera i otkrili su da su oni koji su se normalno hranili i stalno unosili čokoladu (u umerenim količinama) imali manju kilažu u odnosu na one kojima je čokolada bila ukinuta.
7. Čokolada u sebi ima hemikaliju sličnu kao marihuana
Osećaj koji imate kada jedete čokoladu - nije isti kao kad jedete neki voćni kolač. Ili palačinke. Zadovoljstvo uz čokoladu je mnogo potpunije. A tajna leži u hemijskom koktelu koji je sakriven unutar zrna kakaoa.
Jedan od najvažnijih "igrača" u tom koktelu je hemikalija poznata kao andamid - mast koja aktivira receptore dopamina. Andamid se proizvodi i u našem telu, ali se brzo razlaže, za razliku od čokoladnog. A efekat koji andamid postiže u našem telu je veoma sličan onom koji proizvodi THC, glavni sastojak kanabisa.
8. Crna čokolada u stomaku postaje lek protiv upale
Iako se o čokoladi govori kao o najboljem slatkišu - naučnici tek sad počinju da shvataju zašto je to tako. Prošle godine je na godišnjem sastanku Američkog udruženja hemičara predstavljeno istraživanje o tome šta se dešava kada pojedemo malo čokolade.
Verovali ili ne - stomačna kiselina i bifidobakterije pretvaraju u hemijskom procesu čokoladu u sredstvo protiv zapaljenja kardiovaskularnih sudova i tela, kao i u sredstvo koje smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara!
Naučnici Medicinskog centra Kolumbija univerziteta su napravili eksperiment u kom su učesnike podelili u dve grupe i odmah im testirali pamćenje. Rezultati su bili jednaki.
Potom su napravili napitak koji je u sebi imao visoku dozu kakao flavanola - antioksidanta iz čokolade. Ovaj napitak unosili su svakodnevno tri meseca samo članovi jedne grupe u eksperimentu.
Onda su ponovo testirali pamćenje. Pogađate: oni koji su pili čokoladni napitak imali su drastično bolje rezultate - u proseku 25 odsto. Osim toga, rezultati pregleda aktivnosti u mozgu pokazali su da je "čokoladna grupa" dobila nove "baze pamćenja" u mozgu.
Ako ostavite čokoladu previše dugo otvorenu - ona pobeli. Tačnije - promeni boju na površini. Ukus je promenjen, ali to nije nikakva buđ, ne brinite: masti i ulja iz hemijske strukture čokolade se oslobađaju i struktura se "lomi", pa se zato menja boja. Da biste ovo izbegli - čuvajte kraljicu slatkiša na hladnom, suvom i mračnom mestu.
(Newsweek.rs)
Na portalu newsweek.rs pročitajte još i:
Kako zvuči prva 3Dvarius violina, napravljena 3Dprint tehnologijom
Ako pušenje i alkohol ubijaju, da li znate šta vam radi hrana koju svaki dan jedete?
Nauka je dokazala: Ovih 11 sujeverja su zapravo tačna
Ovih 11 običaja morate znati pre nego što posetite Japan
Sve je spremno za prvu transplantaciju glave, operacija će biti izvedena u Kini