Pekmez od smokvi

Profimedia

Sastojci:

- 5 kg svežih smokvi
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g meda
- narendana kora tri pomorandže
- 2 kašičice cimeta u prahu
- 1 kašičica limuntusa u prahu

Priprema: Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju. Nakon toga dodajte med. Smokve nasečene na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite sa kuvanjem oko 90 minuta. Kad dobijete kašastu masu, dodajte narendanu koricu pomorandže, cimet, vanilin šećer i limuntus. Sve zajedno krčkajte još 30 minuta. U međuvremenu pripremite čiste i suve tegle za punjenje. Stavite ih u rernu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.

Gotov pekmez lagano sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite i preokrenite ih naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.