Euroblok kolač

Shutterstock

Sastojci:
- 6 jaja
- 2 šoljice šećera + 6 kašika šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1/2 šoljice ulja
- 7 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 125 g margarina
- 1 manja „euroblok“ čokolada

Priprema:

Umutiti šest belanaca sa dve šoljice šećera (one srednje za kafu). Kad se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 g rendane čokolade za kuvanje.

U zasebnom tanjiru pomešati sedam kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati pripremljenoj smesi.

Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrejati rernu na 250 stepeni. Sipati smesu u pleh i ubaciti ga u rernu. Peći na 220 stepeni oko oko 15 minuta.

Priprema fila: U šerpici kašikom umutiti šest žumanaca i šest kašika šećera. Kuvati na ringli dok se šećer ne rastopi. Mešati kašikom sve vreme da ne bi zagorelo. Skinuti s ringle i dodati preostalih 50 g čokolade i 125 grama margarina (pola pakovanja). Vratiti na ringlu i kuvati dok se čokolada i margarin ne rastope. Mešati sve vreme.

Kad je fil gotov, izvaditi koru iz rerne i vruću preliti vrućim filom. Kad se kolač ohladi, preko njega izrendati manji „euroblok“ (ukoliko volite, može i veći). Bitno je da se kolač ohladi pre stavljanja „eurobloka“ da se on ne bi rastopio.