SLANA ZIMNICA: Kako se sprema kisela peglana paprika

Profimedia

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs

Idealan recept za sve one koji za zimnicu mogu da odvoje vrlo malo vremena... Ova paprika se lako sprema i može da stoji celu zimu.

Sastojci:

10 kg očišćene paprike
400 g šećera
250 g soli
100 g esencije
1 vinobran
1 g konzervansa

Priprema:

Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst). Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje
Profimedia 


Recepte piše: Marija Jakob

Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:

Krompir pečen u rerni sa dodatkom susama i paprike

Laki letnji recepti: pileći ražnjići sa paprikama, krompirom i parmezanom

Pikantno toplo predjelo: paprike punjene feta sirom

Slana zimnica: recept za paprike sa belim lukom

Slana zimnica: recept za paprike punjene kupusom