Kako biste očuvali zdravlje, dovoljno je da znate spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na meniju...
Limun
Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola.
Savet: Dodajte kriščicu limuna šoljici zelenog čaja. Citrusi u telu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz čaja za čak 80 odsto!
Čokolada
Zašto je zdrava: Nekoliko kockica dnevno može sniziti visok krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.
Savet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53,5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14.
Brokoli
Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K - koji je važan za očuvanje kostiju i sprečava razvoj malignih bolesti.
Savet: Ukoliko podgrejete brokoli u mikrotalasnoj, on će zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto tog vitamina.
Krompir
Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline, koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Ovo povrće je prepuno i vitamina A, koji je zadužen za jačanje imuniteta.
Savet: Ohladite ga pre nego što ga pojedete. Tako možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađen krompir nakon jela pomoći da potrošite 25 odsto više masnoće nakon obroka.
Orasi
Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.
Savet: Pojedite nekoliko oraha posle večere - melatonin iz oraha garantuje dobar san.
Spanać
Zašto je zdrav: Zbog vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.
Savet: Česta konzumacija spanaća, zbog kompleksa vitamina B koji sadrži, poboljšaće kvalitet vaše kose, kože i noktiju.
Luk
Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može sprečiti razvoj bakterija poput ešerihije koli.
Savet: Luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.
Losos
Riba bogata vitaminima i proteinima.