Bundevu jedite što češće

Shutterstock
Ovo povrće izuzetno je bogato hranljivim materijama koje jačaju organizam, zbog čega ga nipošto ne treba zapostavljati na meniju

Bundeva nije povrće koje se samo zbog fantastičnog ukusa koristi u kulinarstvu već je poznata i po tome što je izuzetno lekovita.

Pošto joj sezona upravo počinje, donosimo vam nekoliko razloga zašto da je što češće uključite u svoj jelovnik...

Održava težinu

U sto grama ploda bundeve nalazi se manje od 30 kalorija i 90 odsto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Pored toga, redovna konzumacija ovog povrća snižava loš holesterol u krvi.

Poboljšava imunitet

Narandžasta boja njenog mesa i kore govori da je u pitanju povrće bogato betakarotenom, antioksidantom koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Jačanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, kalijum, kalcijum i gvožđe, koji se takođe nalaze u bundevi.

Čuva prostatu

Ulje semenki bundeve lako se vari, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija preporučuje se muškarcima jer blagotvorno deluje na upalne procese prostate i preventivno protiv kancerogenih promena na ovom delu tela.

Podstiče probavu

U bundevi se nalazi mnogo vlakana. Pektin i celuloza poboljšavaju varenje i umiruju želudačne tegobe, pa se konzumacija ove namirnice naročito preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog creva.

Izvor je proteina

U košticama bundeve nalazi se 45 odsto masti i 25 odsto belančevina, zbog čega se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porekla koji nadoknađuju oštećene i odumrle ćelije bubrega, jetre i mišića, kose, noktiju i kostiju.