Brzi kolač od jabuka i griza
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 šoljica (od kafe) šećera
- 1 šoljica mlevenih oraha
- 1 šoljica griza
- 1/2 šoljice ulja
- 2 kašike mekog brašna
- 2 oguljene i narendane jabuke
- 1 šoljica mleka
- grožđice
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Jaja sa šećerom penasto umutite mikserom, pa dodajte ulje i lagano izmiksajte. Ručno umešajte griz i orahe, nakon toga i izrendane jabuke i po želji grožđice, koje ste prethodno barem sat vremena držali u mleku.
Brašno izmešajte s praškom za pecivo i sipajte u smesu, potom na kraju lagano dodajte mleko i sve dobro izmešajte.
Smesu preručite u okrugli ili četvrtasti kalup, koji je obložen papirom za pečenje ili je namašćen i posut brašnom. Kolač pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Savet: Gotov kolač možete posuti šećerom u prahu, a ukoliko imate čokoladu za kuvanje, možete napraviti glazuru: 100 g čokolade rastopite na pari i dodajte malo maslaca i tople vode dok ne dobijete tečnu, ali gustu smesu. Prelijte kolač dok je još vruć.