Kada krene sezona obeležavanja raznih slava, gotovo da nema osobe koja može da odoli raznoraznim đakonijama koje mame sa bogate slavske trpeze. Salate sa majonezom, sarme, pečenja, torte samo su neka od jela koje svi prosto moraju da isprobaju, pod izgovorom da ne žele da se neko od domaćina uvredi ako nešto od toga preskoče.
S druge strane, kada odlučuju o pripremi hrane za slavu, žene uglavnom biraju tradicionalne specijalitete ali se na trpezu ubacuju i neka moderna jela, a o energetskom i nutritivnom sastavu namirnica malo ko tada brine. A ima ljudi koji imaju naviku da odu na nekoliko slava za jedan dan! I svuda se po nešto gricne... Sve to predstavlja teret za telo, pa mnogi muku muče da svare ono što su pojeli.
Kada odete na slavu imajte na umu da u veoma kratkom vremenskom periodu, na primer oko dva sata, možete da unesete više od kilogram hrane, ne računajući vodu, jer su tada svima oči „gladne”.
Stručnjaci ističu da najviše treba biti oprezan prilikom konzumiranja masne hrane jer tu ima najviše kalorija: devet kalorija na jedan gram hrane. To znači da hrana na slavskoj trpezi predstavlja pravu kalorijsku bombu i da zato treba biti umeren prilikom izbora jela koji će se naći u vašem tanjiru.
Ne treba zanemariti činjenicu da za samo jedan slavski obrok može da se unese čak do 5000 kalorija!
Ukoliko pojedete na primer 100 kalorija više u odnosu na preporučeni unos, koji iznosi od 2300 do 2900 kalorija za muškarce i između 1900 i 2200 kalorija za žene, najveći deo se deponuje u masnom tkivu. Umerenost prilikom konzumiranja hrane na slavama znači da umesto pet kašika omiljene ruske salate treba pojesti jednu kašiku, ili da umesto tri velikih parčeta torte čovek treba da se odluči za jedno manje parče.
Šta možemo da uradimo ako ne želimo da u sezoni slava nabacimo koji kilogram viška?
Kao prvo ne treba zapostavljati fizičku aktivnost u sezoni slava, što mnogi rade, jer su vežbanje i šetnja najbolji za regulisanje telesne mase. Druga važna preporuka je da se za prazničnu trpezu pripremi malo drugačiji meni koji obuhvata salate od svežeg i kuvanog povrća, voćne salate, krto svinjsko meso...