KULINARSKI TRIK: Ovako se pripremaju prave italijanske špageta
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Iako se možda čini kao jednostavno jelo koje mogu da pripreme i početnici u kulinarstvu, iza prave italijanske paste s paradajzom krije se mnogo više i potrebno je posebno predznanje da bi se pripremio savršen italijanski specijalitet. Najpre se priprema sos. Sipajte malo ulja u tiganj u kome se nalazi sitno iseckan crni luk. Pržite luk dok ne porumeni, a zatim dodajte iseckan paradajz (oko 800 grama) i posolite. Ostavite sos da struji oko 10 minuta.
Skuvajte testeninu. Skuvajte posoljenu vodu u većoj šerpi, a zatim dodajte špagete. Zapamtite, testeninu dodajete tek kad voda počne da vri i promešajte je kako se ne bi zalepila za dno šerpe. Probajte testeninu da proverite da li je dovoljno kuvana i procedite je ako je spremna. Preko testenine stavite sos, pa pospite preko rendan parmezan.I to su osnove pripreme špageta sa sosom od paradajza, ali to nije sve.
Rikardo i Stefano Kasiragi Paleari vode blog o hrani, pored toga si i Italijani, pa je jedna od tema njihove knjige upravo pravi (ali i jednostavan) način pripreme italijanskih specialiteta. Ovo su njihovi saveti za kuvanje autentičnih špageta.
Koliko su važni dobri sastojci. Kao i kod svih jednostavnih jela, tajna savršenog ukusa je u kvalitetnim namirnicama. Preporučuje se da koristite kvalitetniju, po mogućstvu testeninu od celog zrna žitarica, kao i sezonsko povrće. Idealno bi bilo da sami napravite testeninu.
Koju šerpu treba koristiti. Rikardo i Stefano preporučuju da koristite široku ali ne baš duboku šerpu. Na taj način se špagete neće polomiti kad ih stavite da se kuvaju. Biće vam potreban otprilike litar vode i 10 grama soli za 100 grama testenine.
Kada primenite ove trikove, verujemo da ćete uživati u najukusnijoj testenini i osetiti pravi mediteranski ukus.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Kako da napravite savršene ćufte
Ne bacajte vodu u kojoj se kuvao krompir, evo kako da je iskoristite
6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli
Originalni bolonjeze sos
Kako ukiseliti kupus