Iako nas sa svih strana upozoravaju da bi picu trebalo da izbegavamo, mnogi od nas rado bi u glas povikali da je pica najbolja hrana na svetu!
Božansko parče testa sa rastopljenim sirom, mirisnim origanom i slatkastim paradajzom posutim maslinama kao da su sami bogovi zamesili. A ako vas baš zanima kako utiče na naše telo obavezno pročitajte ovaj tekst.
U proseku jedno parče pice sadrži 311 kalorija, 13.5 grama masti i 72 grama natrijuma. Malo ko od nas zadovoljiće se samo jednim parčetom pice, pa pre nego što ponovo odlučite da naručite još jedno, trebalo bi da znate kako ona utiče na vaš organizam. Dijetolog i nutricionista Sonja Angelon proučavala je ovu temu i evo do kakvih zaključka je došla.
0 do 10 nakon što je pojedete
Prvi zalogaj aktivira centre zadužene da prepoznaju zadovoljstvo u mozgu. Što se više bližite kori pice to manje uživate. Nažalost, što više jedete picu, to će zadovoljstvo biti manje. (Isto važi i za bilo koju drugu hranu).Ipak lučenje pljuvačke pokreće oslobađanje enzima za varenje u ustima koji odmah počinju proces varenja dok sažvakana hrana putuje iz usta, niz jednjak, u stomak. Polazeći od ugljenih hidrata u kori pice, ovi enzimi počinju da se raslažu hranu na proste šećere poznate kao glukoza, koju telo koristi kao gorivo za kretanje u mišićima, otkucaje srca i tako dalje.
10 do 15 minuta nakon što je pojedete
Pre nego što je šećer pogodi vaš krvotok (kao što je sklon da uradi), masti od sira i feferona iz pice usporiće ovaj proces. Ako ste posebno osetljivi na gluten ili sir može se desiti da vam se stomak nadima, kao vaše telo dok vaše telo nastavalja da vari hranu i oslobađa se preostalih gasove.
15 do 20 minuta nakon što je pojedete
Sada, kada većina ugljenih hidrata koje ste pojeli polako stiže u vaš krvotok, pankreas luči hormon insulin da pomogne vašim ćelijama da pretvore šećer u gorivo. Visok nivo šećera u krvi može da dovede do upale, koja dovodi do problema koji se kreću od kardiovaskularnih bolesti do oštećenja nerava, slabe cirkulacije i raznih infekcija. To je razlog zašto ishrana bogata šećerom može biti opasna i zašto dijabetes može biti smrtonosan kada se ne leči. Na kraju, šećer će završiti u jetri i biti pretvorena u masti. U međuvremenu, vaši nivo leptina, hormona koji suzbija glad i sprečava vas od prejedanja, u stalnom je porastu.
30 minuta nakon što je pojedete
Osim ukoliko niste preterano gojazni, što može učiniti da se osećate usporeno pola sata nakon jela, trebalo bi da se osećate sito. Sa hranom u stomaku, vaša organizam prestao je da otpušta hormon grelin koji pa bi trebalo da se osećate zadovoljno.U ovom trenutku želudačne kiseline rade na tome da svare hranu koju ste pojeli. Čim se mast svari, spremna je da preko krvotoka ode do jetre i odatle će biti ili preusmerena na mišiće koji će je koristiti kao gorivo, ili, ako vaši mišići imaju dovoljno goriva da rade svoj posao, biće pretvorena u masne ćelije. Ovcaj proces privremeno povećava nivo triglicerida u krvi. Ako ste gojazni ili imate porodičnu istoriju bolesti krvotoka, vaši nivo triglicerida će ostati veći duže, pa bi bilo bolje da izbegavate picu jer samo jedno parče može da poveća rizik od moždanog ili srčanog udara.
45 do 60 minuta nakon što je pojedete
Masan obrok može da oteža da se vaši krvni sudovi šire, ostavljajući manje prostora za krv da teče i što će povećati krvni pritisak. Masna ishrana može da izazove i zgrušavanje krvi, a to predstavlja opasnost za svakoga ko ima neki od naslednih faktora za srčane bolesti. Dobra vest je da vaši hormoni, zbog kojih ste ogladneli i naručili picu, sada su mirni, posebno leptin, koji vašem mozgu govori da ste siti. U ovom trenutku ne bi trebalo da se osećate usporeno.
3 do 4 sata nakon što je pojedete
Nekoliko sati nako jela, nivo šećera se normalizuje i hrana koju ste pojeli je već svarena, zbog čega vam se može učiniti da je još jedno parče dobra ideja, ali ipak ga preskočite. Nije se baš sve vratilo u normalu - nivo triglicerida je i dalje jako visok.
Kasnije tokom dana
Čak iako niste u potpunosti zdravi, jedno parče pice povremeno vas neće ubiti. Neć čak ni uticati na vašu težinu. Dijetolog Sonja Angelon čak tvrdi da će se vaša težino povećati samo onoliko koliko je zapravo teška sama pica jer za dobijanje kilograma potrebno je da nastavite da unosite nepotrebne kalorije.
Ipak, ako imate visok krvni pritisak, dijabetes, insulinsku rezistenciju, bolesti srca, prekomernu telesnu težinu ili ste pušač, odnosno ispunjavate sve uslove zbog kojih vaše zdravlje može biti ugroženo, onda bi najbolje bilo se klonite pice ili ako baš ne možete da odolite, naručite vegeterijansku.