Obratite pažnju

KOŽA ODAJE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Da li imate vinsko, glutensko, mlečno ili šećerno lice?

Foto: Ethiogrio.com
Jedna nutricionista otkrila je posledice u obliku 4 tipa lica, da li je neko vaše

Koža je često ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i akutnih problema. Najčešći uzrok toga je nezdrava hrana, kao i loša tolerancija organizma ne neke namirnice. Lekar i nutricionista Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posledice u obliku četiri tipa lica - onog osetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mlečne proizvode.

Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim delovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je preterano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica "natečeno lice" koje nastaje kao posledica upale, koju telo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može svariti. Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo i koža s izraženim kapilarama.

Mlečno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitne bele bubuljice po licu, posebno na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake...

Šećerno lice

Kod lica ljudi osetljivih na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjenje kože. Takođe, česti su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

(ethiogrio.com)