Kada vodi zagrejete do 100 stepeni Celzijusa i zakuvate, voda menja svoj sastav pri čemu hranjivi sastojci ispare, a gasovi koje sadrži voda se rastope. Zbog toga je zdravo piti prokuvanu vodu.
Čistu, destilovanu i dejonizovana vodu, ništa se neće dogoditi ako je ponovno zakuvate. Međutim, voda iz vodovoda sadrži rastopljene gasove i minerale i kada se predugo prokuvava ili se ponovno prokuvava, njen hemijski sastav se menja.
Naime, opasni sastojci nakupljaju se u vodi umesto da ispare pa se tako povećava rizik od konzumiranja određenih štetnih hemikalija. Ove štetne supstance obično su arsen, nitrati i fluorid jer čak i zdravi minerali mogu postati štetni kad se nakupljaju.
Na primer, kalijumova sol može da prouzorkuje bubrežni i žučni kamenac kada se konzumira u velikim količinama.
Evo na koji način ponovno prokuhana voda utiče štetno na zdravlje:
1. Kada su nitrati izloženi visokoj temperaturi, poput vrele vode, postaju vrlo toksični. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamine, kancerogene supstance. Nitrati se povezuju s bolestima poput leukemije, non-Hodgkinovog limfoma, raka jajnika, debelog creva, pankreasa, štitnjače...
2. Nakupljanje arsena tokom godina može uzrokovati trovanje arsenom što zatim potiče brojne probleme sa zdravljem: rak, kardiovaskularne bolesti, neurološke probleme, neplodnost i poremećaje u razvoju. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da pitka voda predstavlja najveću pretnju ljudskom zdravlju upravo zbog arsena.
3. Izloženost fluoridu pokazala je štetan uticaj na neurološki i kognitivan razvoj kod dece, zaključila je studija Harvardskog univerziteta.
Zadovoljna