POTEŽICA PRETI, MIP ĆUTI: Niko ne reaguje na pretnje curenjem dokumenata

AP
Na skandalozno pismo ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice niko iz državnog vrha još nije javno reagovao iako je naš diplomata otvoreno zapretio predsedniku, premijeru i šefu diplomatije curenjem određenih dokumenata

Potežica je naimje bio umešan u sumnjive poslove trgovine vizama za libijske državljane, ali i u otmicu dvoje službenika naše ambasade u Libiji, ambasador je reagovao bizarnim dopisom koji je otkrio još jednu skandaloznu praksu u našem diplomatsko konzularnom predstavništvu u Tripoliju.

Naime, ambasada Srbije u Libiji nema sopstveni mejl server, već oficijelna korespodencija ide preko popoularnog “jahu” servera, što je problematično s više aspekta, a najviše s aspekta bezbednosti komunikacije.

Zanimljivo je da ovakva praksa elektronskog komuniciranja preko javnih mejl servera postoji u još devet naših ambasada. Prema podacima sa internet prezentacije MSP, “jahu” koriste naše ambasade u Iraku, Koreji i Saudijskoj Arabiji, “džimejl” preferiraju u Kongu, Kuvajtu, Nigeriji, Turskoj i u UAE, a naš ambasador u Indiji najviše veruje “hotmejlu”, piše list Alo.