Sitni slavski kolači najlepši su deo posluženja! Za ovaj svečani "trio" odabrali smo najfinije arome: čokoladu, kafu i sušeno voće...
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs
Sitni kolači su ponos svake domaćice, pa se svi potrudimo da budu prefinjenog ukusa i što dekorativniji. Zato vam predlažemo i tri različita oblika: kesten-šnite možete seći na kocke ili pravougaone štangle, dok kuglice od kafe mogu biti i ukrašene zrnom na vrhu. Punjene urme zadržaće rustični, nepravilni oblik i ispod glazure od čokolade!
Punjene urme s čokoladom
Napravite punjene urme sa čokoladom, podignite ih "na viši nivo"! Napunite ih orasima, bademom ili lešnicima...
Pravi hit među poslasticama!
Sastojci: paket od 250 ušećerenih urmi, 100 g mlevenih oraha, badema ili lešnika, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika ruma, sok od limuna, 2-3 štangle čokolade, 1 kašika ulja.
Priprema:
Urme uzduž zasecite i izvadite koštice. Orahe, šećer, rum i sok od limuna zamesite, napravite valjčiće i njima punite urme, ali tako da malo vire.
Svaku urmu nabodite na čačkalicu i umočite u čokoladu rastopljenu s malo ulja i kašikom vode, a zatim stavite na aluminijumsku foliju dok se čokolada ne stegne.
Sitni kolači su ponos svake domaćice, pa se svi potrudimo da budu prefinjenog ukusa i što dekorativniji. Zato vam predlažemo i tri različita oblika: kesten-šnite možete seći na kocke ili pravougaone štangle, dok kuglice od kafe mogu biti i ukrašene zrnom na vrhu. Punjene urme zadržaće rustični, nepravilni oblik i ispod glazure od čokolade!
Punjene urme s čokoladom
Napravite punjene urme sa čokoladom, podignite ih "na viši nivo"! Napunite ih orasima, bademom ili lešnicima...
Pravi hit među poslasticama!
Sastojci: paket od 250 ušećerenih urmi, 100 g mlevenih oraha, badema ili lešnika, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika ruma, sok od limuna, 2-3 štangle čokolade, 1 kašika ulja.
Priprema:
Urme uzduž zasecite i izvadite koštice. Orahe, šećer, rum i sok od limuna zamesite, napravite valjčiće i njima punite urme, ali tako da malo vire.
Svaku urmu nabodite na čačkalicu i umočite u čokoladu rastopljenu s malo ulja i kašikom vode, a zatim stavite na aluminijumsku foliju dok se čokolada ne stegne.
Proifmedia
Bombice od badema i kafe
Idealni za mrsne slave, ovi kolačići će biti odlično posluženje i za rođendane i druge svečane prilike!
Sastojci: 150 oljuštenih i samlevenih badema, 150 g prah-šećera, 4 kašičice instant-kafe, 2 belanceta, kesica vanilin-šećera.
Priprema:
Pomešajte badem, šećer i kafu, pa uz neprestano mešanje postepeno dodajte belanca sve dok masa ne postane dovoljno gusta da od nje možete praviti željene oblike.
Napravite kuglice, uvaljajte ih prvo u razmućeno belance, a zatim u prah-šećer. Stavite ih u podmazan pleh i pecite u umereno zagrejanoj rerni desetak minuta.
Proifmedia
Slavske kesten šnite
Mrsne kesten šnite prelivene čokoladom odličan su izbor za vašu najlepšu slavsku trpezu...
Sastojci: 250 g putera, 250 g šećera u prahu, 500 g kesten-pirea, 100 g čokolade.
Priprema: Umutite dobro puter sa šećerom u prahu, pa dodajte kašiku po kašiku kesten-pirea. Umutite penasto. Podelite na dva dela i u jedan umešajte 100 g rastopljene čokolade. Razvaljajte ih i stavite jedan na drugi. Uvijte u rolat ili isecite šnite.
Proifmedia
Recepte pišu: Milja Lukić, Marija Jakob
Izvor: Lisa
Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:
Recept za početnike: jednostavan kolač od kokosa i kakao praha
Karamel oblande
Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač
Ovo nije turska serija: Šeherezada i Sulejman Veličanstveni služe kafu i kolače (FOTO)
Nepečeni kolač od urmi i badema po receptu Berguzar Korel: kad Šeherezada napravi "Šeherezadu"