Mnogi preteruju u

KOLIKO VRANJANCE KOŠTA SLAVA: Za Svetog Ranđela do poslednjeg dinara

Foto: Nebojša Mandić
VRANJE - Sezona krsnih slava je u punom jeku, a proslave u Vranju podrazumevaju i bogatu trpezu za koju je potrebno izdvojiti mnogo novca.

Jedna od najčešćih slava na jugu Srbije je Sveti Arhangel Mihailo, ovde poznat kao sveti Sveti Ranđel, a u ostatku Srbije kao Aranđelovdan. Ova slava pada u subotu, pa domaćice pripremaju masnu trpezu. Trošak je dupli, jer za zaslug, u petak, mora da se sprema posna večera.

Ponuda prasetine u vranjskim prodavnicama je solidna, cene se kreću od 170 dinara žive mere na pijacama, pa do 280 ili 300 dinara u vranjskim marketima i mesarama. Cena jagnjetine u marketima kreće se do 500 do 600 dinara, u zavisnosti da li ste pogodili trenutak kad je meso “na akciji”.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Bilo da ih spremate sami, ili da ih kupujete, za sitne kolače treba izdvojiti od 500 do 1.000 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste. Na trpezi, po nepisanom pravilu treba da se nađu barem četiri vrste. I za torte važi isto, barem dve različite. Ako su u domaćoj radinosti, nijedna ne može da vas košta manje od 2.000 dinara.

Tu su onda razna hladna predjela, slane torte, salate, peciva i kiflice. Treba umesiti slavski kolač i platiti minimum 500 dinara za njegovo rezanje u crkvi.

Nema ića bez pića

Gazirani sokovi koštaju od 60 do 120 dinara, voćnih ima po ceni od 90 do 200 dinara. Vina su od 170 do 250 dinara, dok za gajbu piva treba izdvojiti minimum 800 dinara. Ako domaćin mora da kupuje rakiju, onda za litar domaće mora da plati minimum pet evra.

Tu su još troškovi van trpeze, jer za slavu sve mora da bude blistavo, čisto i bogato. Kada se sve sabere, na slavu u ovdašnjim porodicama ode po jedna prosečna vranjska plata, ili minimum 30.000 dinara.

(OK Radio)