AUSTRIJSKI KANCELAR: Ne želimo takmičenje u podizanju najveće ograde!

AP
Austrijski kancelar Verner Fajman kritikovao je danas "takmičenje u tome ko ima najbolje i najveće ograde protiv izbeglica" i predložio održavanje Samita EU sa Turskom

BERLIN - Verner Fajman je u izlaganju na ekonomskom skupu nemačkog dnevnika "Ziddojče cajtung" u Berlinu, rekao da Evropa ne može postaviti 20.000 kilometara bodljikave žice oko EU, te da ne sme doći do takmičenja ko će najbrže izgraditi najbolje i najviše ograde i svoje zidove najbolje i najbezbednije braniti, pa i vojnim sredstvima. Fajman je podvukao da su Evropi potrebne kreativne političke snage.

"Neophodna nam je snažnija Evropa", zatražio je on i dodao da u Briselu "nažalost u mnogim oblastima ponešto veoma sporo funkcioniše". Posebno ne razume, kako je kazao, kada se tema izbeglica i terorista u političkim diskusijama stavlja u isti "koš".

"Izbeglice su žrtve, a ne zločinci", naglasio je austrijski kancelar. Prema njegovim rečima ljude koji marširaju pešice više hiljade kilometara nemoguće je zaustaviti nekom izjavom, već je to jedino moglo policijskim ili vojnim nasiljem, a društvo koje se pridržava vrednosti slobode, prava na azil i čuva ljudska prava, i koja na to insistira i u drugim zemljama, ne može izazvati takvu humanitarnu katastrofu. Izbeglička kriza, uveren je, ne može se savladati ni kontrolnim ustanovama ili tranzitnim zonama.