Čudesni lek prirode

Efikasne su u terapiji raka, side, visokog pritiska, holesterola

Šitake, lekovite pečurke koje se na Dalekom istoku već 3.000 godina koriste kao hrana, lek i začin, stvarno su savršena namirnica. U Kini su nezaobilazne u narodnoj medicini, a Japan ih je registrovao kao lek. U novije vreme bile su predmet mnogih medicinskih istraživanja, a trenutno se ova vrsta pečurki u svetu najviše gaji.Na osnovu rezultata japanskih istraživanja, odlične su u borbi protiv raka, snižavaju krvni pritisak, holesterol...

Sadrže jedinjenje lentinan, koje su lekari putem injekcija davali obolelima od raka i side da bi im produžili život. U laboratorijskim eksperimentima lentinan je uticao da se tumor kod 80 odsto miševa povuče ili nestane.Izgleda da podstiču imunitet da očisti organizam od ćelija raka. Uz to, potvrđeno je da šitake deluju i na HIV i virus hepatitisa B, koji izaziva upalu jetre.

Pune su supstanci koje upijaju masnoće i tako tope kilograme. Odlične su i za one kojima je holesterol visok.Šitake su prvenstveno ukusne. Mogu da budu glavno jelo, ali i dodatak ishrani. Stručnjaci ih preporučuju i za pripremanje čaja.

Pune su vitamina i sadrže sve amino-kiseline, koje su, kako istraživanja pokazuju, mnogo bolje od onih u mesu, jajima, soji i mleku. U ishrani se koriste sveže i sušene. Ne bi trebalo da preterujete u količini. Pre upotrebe suve šitake obavezno potopite u mlaku vodu pola sata, a kada omekšaju, skinite im peteljke.

Pripremaju se s povrćem, dodaju supama, gulašima, jelima od žitarica, mahunarki ili se prže u susamovom ulju.

Savet: Šitake nisu zamena za terapiju ukoliko imate problem na koji deluju, pa podatke iz teksta prihvatite kao informaciju. Obavezno slušajte svog lekara.