Tema broja

ZDRAVA JETRA ZA DUG ŽIVOT: Ako imate ove simptome, odmah se javite lekaru!

Foto: Shutterstock
Kao prava laboratorija našeg tela, jetra čisti krv od štetnih materija i otrova, održava njen protok i pritisak, pomaže varenje... Mada ima sposobnost regeneracije, trajno je mogu oštetiti mnoge hemikalije i virusi, a posebno preterana količina alkohola

Jetra je drugi čovekov organ po veličini, posle kože, što nije slučajno, jer je ona prava laboratorija. Njene uloge su brojne:

* prečišćavanje krvi od toksina, razgradnih produkata metabolizma i mikroorganizama (unetih ili nastalih u metaboličkim procesima)

* sinteza proteina neophodnih za održavanje organizma

* izlučivanje žučnih kiselina koje su nepohodne za varenje

* održavanje stalnog protoka i pritiska u krvi.

Pre nego što dođe do njenog oštećenja, treba reagovati na vreme i obratiti se lekaru. Stoga je važno da osluškujete svoje telo i uočite rane znake koji ukazuju na neki problem. O tome kako jetra funkcioniše i kako je možemo sačuvati, razgovarali smo s dr Jasnom Petrić, spec. interne medicine gastroenterologom – hepatologom.
Foto: Shutterstock


Izgled može da vara

Najčešća bolest jetre u modernom dobu je masna jetra, a slede virusne bolesti (hepatitis A, B i C), tumor, autoimune i druge (metaboličke) bolesti, ciroza...

– Čovek s bolesnom jetrom može izgledati relativno zdravo, ali će neka njena funkcija biti umanjena: sekretorna (bolesnik može požuteti, imati otežano varenje, smanjenu resorpciju nutritijenata i vitamina), zatim produkcija proteina (otoci, problem sa zgrušavanjem krvi), pacijent može biti sklon infekcijama, imati problema sa cirkulacijom krvi u trbuhu – navodi naša sagovornica.

Kada zaboli

Ovaj organ može da boli kada mu se uvećava volumen i rasteže kapsula (oticanje jetre usled popuštanja srca, tromboze jetrinih vena, akutne upale, hronične masne infiltracije jetre).

– Bolesti jetre se otkrivaju kliničkim pregledom, potom snimanjem (EHO, MSCT i MRI na osnovu veličine, oblika, građe, konzistencije, prokrvljenosti, eventualnih žarišta), rutinskim laboratorijskim ispitivanjem njenih funkcija (sinteza, prečišćavanje, propadanje jetrinih ćelija, staza u oticanju žuči), serološkim testiranjem (otkrivanje specifičnih antigena i antitela) i naposletku uzimanjem uzorka tkiva za patohistološku analizu – ističe dr Petrić.

Hrana i piće

Ako počnete da mršavite, stalno ste umorni, menja vam se boja kože (tamni kolutovi oko očiju, žutilo kože i beonjača) ili primetite tamniju mokraću, svetlu stolicu i modrice na koži, često ste neraspoloženi i stalno pospani, obavezno se javite lekaru.

– U 21. veku najveći neprijatelj jetre je višak kalorija koje se unose hranom i pićem (alkohol, gazirani i tzv. prirodni sokovi). U zapadnom svetu vodeći razlog presađivanja jetre je ciroza nastala na bazi masne jetre i masnog hepatitisa. Na drugom mestu su lekovi i toksične supstance, pa tek onda virusi i ostale bolesti jetre. Bolest se leči konzervativno (lekovima), suportativno (olakšavanjem tretmana lečenja) i ponekad operativno. Poslednja metoda, kada sve ostale ne daju rezultate, jeste transplantacija.
Foto: Shutterstock


Bolje sprečiti

Da biste sačuvali jetru, važna je redovna kontrola, kao i testiranje kod rizičnih grupa, zatim redovna vakcinacija protiv hepatitisa B, lična higijena, upotreba lekova samo pod lekarskim nadzorom, zdrava ishrana i umereno pijenje alkohola, kao i kontrola svih biljnih preparata koji mogu biti toksični za jetru.

– Samolečenje bolesnika je apsolutno neprihvatljivo, a o čišćenju jetre o kome se sada priča, ne znam mnogo, sem onoga što čitam u novinama. Mene su na Medicinskom fakultetu učili da je jetra veoma sposobna za regeneraciju. Najčešće je dovoljno ukinuti toksično dejstvo i jetra će se sama regenerisati. U slučaju problema s jetrom bitno je brzo delovati i što manje intervenisati – zaključuje dr Jasna Petrić.

Tekst: Vesna Stanimirović

Faktori rizika

* lekovi i opijati
* alkohol
* anabolici
* nelečena šećerna bolest
* masna hrana i slatkiši

Neke profesije i stanja nose povećan rizik od infektivnih bolesti jetre: zdravstveni radnici, bolesnici na dijalizi, transfuziji ili sa većim brojem operacija i endoskopskih procedura, intravenski narkomani, promiskulitetne osobe, zatim tetovaža, manikir, pedikir, stomatološke intervencije i sve procedure koje kvare kontinuitet kože i sluznice.


Obratite pažnju na...

Znaci obolele jetre su: umor, malaksalost, gubitak apetita i težine, povišena telesna tempertura, promene u boji kože (tamne mrlje, crvenilo, modrice, žutilo kože i beonjača), svrab, otežano varenje, učestale masne stolice, mučnina, povraćanje, svetla stolica, otoci lica, nogu, stomaka, poremećaj pažnje i koncentracije, a teži su: poremećaj svesti, problemi s bubrezima, tamna mokraća, oskudno ili preobilno mokrenje, drhtanje ruku, smetnje s vidom...


Hepatitis B i C

Bolesti jetre, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, spadaju u deset najčešćih uzroka smrti u svetu. Rasprostranjene su na svim kontinentima, neke su češće u razvijenim, a druge u nerazvijenim zemljama. U Srbiji su na prvom mestu virusna oboljenja izazvana hepatitisom B i C, a u stopu ih prate oštećenja izazvana alkoholom.


Zabranjeno i dozvoljeno

Dijetalna ishrana je sastavni deo lečenja obolelih od jetre. Uz pravilnu dijetu postiže se brži i potpuniji oporavak

Zabranjene namirnice

*alkoholna pića, uključujući pivo
* svinjska mast, meso i mesne prerađevine
* jaki začini i umaci
* punomasni zreli sirevi
* orasi, lešnici

Hrana koja se preporučuje

* mladi nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina i teletina) kuvano ili pečeno na žaru
* povrće kuvano s malo ulja ili biljne masti ili u vidu pirea
*nemasna teleća i pileća supa
* čorbe od povrća
*rovita jaja
* puding, sutlijaš i griz na mleku
* zelena salata, paradajz, cvekla, kupus
* sve vrste svežeg voća ili kompota

Foto: Shutter


Iz bakine sveščice

Lekovita cvekla

Potrebno:

→ 3 cvekle srednje veličine
→ 3 kašičice pšeničnog brašna
→ ½ kg žutog šećera
→ 700 g suvog grožđa
→ 4 šoljice šećera
→ ½ šoljice vode

Priprema:
U teglu od 3 l stavite na komadiće iseckanu, opranu i neoljuštenu cveklu, pa dodajte brašno i šećer. Teglu ostavite dva dana na tamnom mestu sobne temperature. Potom dodajte grožđe, šećer i vodu. Uz svakodnevno mešanje, ostavite još nedelju dana, a zatim procedite: treba da dobijete oko litar soka. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno, pola sata pre obroka. Kada potrošite sav sok, napravite tromesečnu pauzu, pa onda ponovite postupak još dva puta.