Desert
Žerbo kocke
Sastojci:
- 1/4 kvasca
- malo mleka
- 1 kašičica šećera
- 250 g putera + malo za topljenje čokolade
- 500 g brašna
- 2 žumanceta
- 1 jaje
- 3 kašike šećera + malo za orahe
- soda bikarbona (na vrh noža)
- 250 g mlevenih oraha
- džem od kajsija za premazivanje kora
- 100 g čokolade
Priprema: Kvasac i kašičicu šećera staviti u malo mlakog mleka da naraste. Za to vreme viljuškom izgnječiti maslac, dodati brašno i sve dobro sjediniti. Dodati narasli kvasac, žumanca, jaje, šećer i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati da se dobije jednolična smesa.
Testo podeliti na tri jednake loptice. Rastanjiti ih na veličinu pleha, pa prvu postaviti i izbockati viljuškom, zatim premazati džemom od kajsija, pa posuti mlevenim orasima, koje ste prethodno pomešali sa malo šećera.
Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak - izbockajte viljuškom, namažite džemom i pospite mlevenim orasima i šećerom. Poklopite trećom korom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pečen i prohlađen kolač preliti čokoladom, otopljenom s malo maslaca, a po želji preko glazure možete posuti i malo mlevenih oraha.
- 1/4 kvasca
- malo mleka
- 1 kašičica šećera
- 250 g putera + malo za topljenje čokolade
- 500 g brašna
- 2 žumanceta
- 1 jaje
- 3 kašike šećera + malo za orahe
- soda bikarbona (na vrh noža)
- 250 g mlevenih oraha
- džem od kajsija za premazivanje kora
- 100 g čokolade
Priprema: Kvasac i kašičicu šećera staviti u malo mlakog mleka da naraste. Za to vreme viljuškom izgnječiti maslac, dodati brašno i sve dobro sjediniti. Dodati narasli kvasac, žumanca, jaje, šećer i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati da se dobije jednolična smesa.
Testo podeliti na tri jednake loptice. Rastanjiti ih na veličinu pleha, pa prvu postaviti i izbockati viljuškom, zatim premazati džemom od kajsija, pa posuti mlevenim orasima, koje ste prethodno pomešali sa malo šećera.
Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak - izbockajte viljuškom, namažite džemom i pospite mlevenim orasima i šećerom. Poklopite trećom korom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pečen i prohlađen kolač preliti čokoladom, otopljenom s malo maslaca, a po želji preko glazure možete posuti i malo mlevenih oraha.
Savet: količinu šećera možete da smanjite ili povećate u zavisnosti od vašeg ukusa